Novosti
HODOČAŠĆE GOSPI DRAGOTINSKOJ

Kad dolazimo našoj nebeskoj majci, kao da dolazimo kući
Objavljeno 15. kolovoza, 2019.

Vjernici Đakovštine, kao i drugih dijelova Slavonije, na blagdan Velike Gospe hodočastili su u Dragotin, koje je sa svojom više od 700 godina starom crkvom najstarije marijansko svetište u istočnoj Hrvatskoj. Dio vjernika hodočastio je Gospi Dragotinskoj još u srijedu navečer, pješice, na biciklima, u automobilima... Uz đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa, mons. Ivana Ćurića, koji je okupljenima uputio prigodnu homiliju, trnavačkog župnika, vlč. Ivana Stipića, njegova prethodnika, vlč. Dejana Henčića, misu bdijenja, uz procesiju sa svijećama i uz iznošenje slike Gospe Žalosne, predvodio je imenovani biskup varaždinski, mons. Bože Radoš.


- Kad dolazimo našoj nebeskoj majci, osjećamo se kao da dolazimo svojoj kući. Mogu reći da se i ja u ovom svetištu osjećam kao kod kuće. Kroz 19 godina dolazio sam ovamo zajedno s bogoslovima Bogu zahvaliti što naše sjemenište nije zatvoreno. Marija je ona koja uvijek otvara vrata Bogu. Sve što je u našem životu dobro, ona čuva otvorenim za Boga - rekao je na kraju mise mons. Radoš.


U četvrtak, na sam blagdan, prvu misu u dragotinskom svetištu predvodio je njegov nekadašnji dugogodišnji upravitelj, vlč. Ivan Zirdum, govoreći o Mariji kroz ulogu žene i majke sa svom težinom na tom njezinu putu, do Isusove smrti na križu. Rekao je kako je Marija majka svih nas, kojoj se utječemo i molimo.


- I mi moramo biti potaknuti Marijinim primjerom, kao sluge Božje. Želimo li ostvariti svoj zemaljski život, nije potrebno tražiti nemoguće uvjete za život, nego u nj usaditi molitvu, riječ Božju - poručio je Zirdum, osvrnuvši se na aktualno iseljavanje mladih. - Mnogi se time nisu udaljili samo tjelesno odavde nego su se udaljili i od kršćanskih vrednota, od svoje tradicije, vjere, bračnih vrijednosti, dovevši svoje brakove u pitanje. Je li to ta sreća kojoj teže - zapitao je Zirdum.
Hodočasnički program u Dragotinu nastavljen je cijeli dan, uz mise, pokorničko bogoslužje, prigodu za ispovijed i drugo. Uz molitve Gospi ispred njezina kipa u crkvi, čija je obnova nakon pada stropa, 2009., i dalje u tijeku, vjernici su molitve za zdravlje, obitelj, mir, pokojne i druge nakane upućivali i ispred Gospina kipa na otvorenom, gdje je i vidikovac s kojeg puca prekrasan pogled na okolicu. Uz postaje križnog puta na otvorenome, ove godine mogli su vidjeti i novi sadržaj - otajstva Gospine krunice, s 20 mozaika, autora Antuna Mamuše. Uronjeno u pitoresknu prirodu svog proplanka, dragotinsko svetište, iako znatno manje od jedne Marije Bistrice, Sinja, Aljmaša, i ove je godine potvrdilo da je duhovno utočište mnogim vjernicima. S.Župan
Vjernici su molili za zdravlje, obitelj, mir, pokojne i druge nakane