Novosti
CIJEPLJENJE

Zaustaviti širenje laži i obmana
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Nakon što je saborski zastupnik Ivan Pernar objavio kako neće cijepiti svoje novorođeno dijete reagirali su brojni stručnjaci ponavljajući važnost cijepljenja kao jednog od najvećih dostignuća u očuvanju zdravlja ljudi. Hrvatska udruga za medicinsko pravo u priopćenju za javnost iznijela je neke od najvažnijih citata iz Deklaracije o važnosti cijepljenja iz 2017. koju su inicijativom članova te udruge sačinili i potpisali najeminentniji stručnjaci iz područja medicine i prava.

“Uvođenje cijepljenja predstavlja najuspješniju javnozdravstvenu mjeru, koja spašava i spasila je više ljudskih života od bilo koje druge medicinske intervencije u povijesti medicine”, podsjeća Hrvatska udruga za medicinsko pravo u priopćenju koje potpisuje njezin predsjednik dr. Miran Cvitković, pedijatar.

Navodi kako odluka o cijepljenju nije isključivo pravo roditelja, odnosno da je pravo djeteta na zdravlje iznad prava roditelja na izbor. “Moramo primijetiti kako je najblaže rečeno žalosno što nadležne institucije, od državnih tijela do strukovnih i staleških udruženja, a koje su bile i potpisnice predmetne deklaracije, kod ovakvih notornih slučajeva javnog obmanjivanja i otvorenog pozivanja i prozivanja protiv nedvojbenih i znanstveno dokazanih instituta i dosega moderne medicine, kao što je cijepljenje, šute, odnosno ne reagiraju. Čini se da je inicijativa za potrebom kontinuiteta u edukaciji stanovništva ostala samo dobar PR i samo mrtvo slovo na papiru, jer prema statističkoj ekspoziciji broj ljudi koji ne vjeruju cijepljenju kao znanstveno dokazanoj metodi zaštite i očuvanja zdravlja u RH raste. Stoga Hrvatska udruga za medicinsko pravo poziva sve nadležne institucije, državna tijela i strukovne organizacije da aktivno pristupe sada očito već nacionalnom problemu te iskoriste svoj autoritet i položaj u sustavu vlasti te proaktivnom edukacijom stanovništva otklone očite zablude te onemoguće ‘lažnim prorocima’ širenje laži i obmana na štetu zdravlja i zaštite zdravlja i života ljudi”, ističe dr. Cvitković. D.Pav.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti