Novosti
MINISTARSTVO POJAČAVA MJERE ZAŠTITE

Zadržati status zemlje bez afričke svinjske kuge
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Tko se ne pridržava propisanih mjera, neće moći ostvariti pravo na odštetu

Epidemija afričke svinjske kuge (ASK) širi se Europom još od 2014. godine, kada su u baltičkim zemljama zabilježeni prvi slučajevi, i stručnjaci tvrde da nije pitanje hoće li se ona u Hrvatskoj pojaviti, nego kada će to biti. Nije Srbija prvi naš susjed gdje se virus pojavio, jer je ASK već zabilježen u Italiji, gdje je zaraza utvrđena i kod domaćih i kod divljih svinja, te u Mađarskoj, gdje je ta opaka bolest svinja otkrivena samo u divljih životinja. Stoga pojava bolesti kod naših istočnih susjeda nije iznenadila naše stručne službe, koje su preventivne mjere opreza odredile još znatno prije. Jedna od mjera koje je Ministarstvo poljoprivrede donijelo sredinom prosinca prošle godine bila je i odredba kojom je odobren odstrel i smanjenje broja divljih svinja, a radi sprječavanja ulaska i širenja virusa afričke svinjske kuge te ranog otkrivanja njegova unosa.

Pojačane mjere
No nakon što je Srbija i službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge, kod nas se krenulo u pojačane preventivne mjere. Glavni je cilj tih mjera održati što duže status zemlje slobodne od ASK-a te rano otkrivanje unosa virusa kako bi se pravodobno, žurno spriječilo daljnje širenje. Iz Ministarstva pozivaju sve uzgajivače i posjednike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah prijave svojim veterinarima.

Strogo se tako zabranjuje unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u vozilima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije. Također je zabranjeno držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te držanje svinja na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije, a najstrože je zabranjeno zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla! Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla zbrinjavaju se isključivo preko registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje (kafilerije). Ministarstvo upozorava sve posjednike svinja da su dužni voditi ažurnu evidenciju svinja na farmi.

Također napominju da se zbog nepridržavanja svih propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na naknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave ASK-a.

Preventivnih mjera moraju se pridržavati lovozakupnici odnosno lovoovlaštenici, koji su dužni pridržavati se biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju.

Građani se pak pozivaju da svinje, svježe meso i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registriranim odnosno odobrenim objektima koji su pod nadzorom te da se prije kupnje informiraju o podrijetlu i da traže svu propisanu dokumentaciju. Svaki pokušaj ilegalnog prometa svinjama, svježim mesom svinja i proizvodima od mesa svinja bit će najstrože sankcioniran te se pozivaju građani da svako saznanje o tome prijave Državnom inspektoratu.

Sankcije
Svih zaštinih mjera izuzetno je važno pridržavati se jer je u slučaju pojave ASK-a ugrožena cjelokupna svinjogojska proizvodnja u Hrvatskoj. Ministarstvo ima i krizni plan za ASK, koji se aktivira nakon potvrde prvog slučaja bolesti u zemlji. U slučaju pojave i potvrde ASK-a u Hrvatskoj sve mjere donosi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata određuje i nadzire mjere iskorjenjivanja sukladno s kriznim planom. Koordinacija i organizacija aktivnosti, određivanje zaraženih i ugroženih područja, izvješćivanje i prijava bolesti u nadležnosti su Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Uzorkovanje, kliničke preglede i preglede gospodarstava provode ovlašteni veterinari, laboratorijsku dijagnostiku provodi Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu, a nadzor provedbe mjera provode veterinarski inspektori.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ocijenila je da je od presudne važnosti pridržavanje svih mjera.

- Potrebno je pojačati kontrole osobnih pošiljaka na graničnim prijelazima kako se ilegalnim unosom mesa ne bi proširio virus. Jednako je važno da se svi slučajevi uginuća i bolesti svinja prijave odmah nadležnom veterinaru kako bi se provelo uzorkovanje i isključivanje bolesti, što je preduvjet za rano otkrivanje i poduzimanje hitnih preventivnih mjera. Kako bismo zaštitili naše svinjogojstvo, potrebno je da se svi odgovorno ponašamo i slijedimo upute stručnih službi - zaključila je ministrica.

Tomislav Prusina
14,3

milijuna eura osigurano je u 2019. godini u proračunu Europske unije za kontrolu i iskorjenjivanje ASK-a
POSLJEDICE
ASK je kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost svinja gotovo je stopostotna. Za ljude nema bojazni jer bolest nije opasna za ljude i druge životinje. ASK se vrlo brzo širi bez obzira na granice te ima ozbiljne socioekonomske i javno zdravstvene posljedice te izrazito negativan utjecaj na međunarodni promet svinjama, svinjskim mesom i proizvodima podrijetlom od svinjskog mesa.