Regija
BELIŠĆANI U UZVRATNOM POSJETU

Nastavak njegovanja suradnje s Bogatićem
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Bio je to uzvratni posjet Belišćana općini u srcu Mačve, s kojom Grad Belišće njeguje i čuva prijateljske odnose
BELIŠĆE

Predstavnici grada Belišća, na čelu sa zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća Zlatkom Ađulovićem, bili su gosti općine Bogatić u Republici Srbiji. Bio je to uzvratni posjet Belišćana toj općini u srcu Mačve, plodne ravnice u sjeverozapadnom dijelu Srbije, između rijeka Drine i Save, s kojom Grad Belišće njeguje prijateljske odnose na turističkoj, kulturnoj, ali i drugim područjima suradnje koje se nastoje neprestano proširivati i obogaćivati.

Na prijmu u Skupštini predsjednik općine Nenad Beserovac i direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić Miloš Simić uručili su poklone gostima, a predstavnik Belišća Ađulović predao je domaćinima poklone sa simbolima grada papira. Da podsjetimo, predstavnici općine Bogatić i njihov znameniti folklorni ansambl Đido bili su gosti na prošlogodišnjoj Belišćanskoj zlatnoj jeseni i Danima srpske kulture, koji su održani u povodu toga. Delegacija Belišća ovom je prigodom bila gost i na prvom Međunarodnom festivalu folklora BogatFestu, poručili su iz Grada Belišća, čija je delegacija primljena srdačno i uz organiziran sadržajan program boravka, koji je uključivao sudjelovanje na svim programima Festivala, ali i posjete brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima Bogatića i mačvanskog kraja, kao i izvornim i atraktivnim turističkim sadržajima, kojima obiluje taj dio Srbije.

Prvi međunarodni festival folklora BogatFest 2019. počeo je mimohodom sudionika glavnom ulicom u Bogatiću, a svečano otvaranje održano je na sportskom igralištu osnovne škole, gdje je goste pozdravio Miloš Simić, direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, ustanove koja je bila i organizator manifestacije. Samu manifestaciju otvorio je predsjednik općine Bogatić Nenad Beserovac, tom prigodom posebno pozdravivši goste iz Hrvatske - delegaciju prijateljskog im Grada Belišća.

Prve festivalske večeri, uz domaći Folklorni ansambl Đido, nastupili su KUD "Vesna" Mojkovac, Hrvatsko kulturno društvo Šid iz Šida, KUD "Paja Marganović" Deliblato, KUD "Ilićka", SPKD Prosvjeta Brčko Distrikt i Društvo za njegovanje ukrajinske kulture Kolomejka Sremska Mitrovica. Drugi festivalski dan BogatFesta otvorili su nastupi izvođača FA Đido i gostiju iz Crne Gore, KUD-a "Vesna" Mojkovac. U večernjim satima na glavnoj pozornici na sportskom igralištu, koncert su održali glazbenici Narodnog orkestra Radio televizije Srbije, pod ravnanjem Vlade Panovića. Nakon službenog prijma, uslijedio je mimohod sudionika u kojemu su brojni građani i njihovi gosti uživali u šarenilu i ljepoti narodnih nošnji i kostima s raznih meridijana, osobito iz dalekog Meksika, koji su privukli posebnu pozornost posjetitelja.

Nakon atraktivnog izvođenja tradicionalnih igara i pjesama iz šest zemalja, prvi BogatFest završen je vatrometom i koncertom za mlade, grupe "Supermensi".

Lidija Aničić
Grčka, Portugal, Meksiko...
Prava fešta održana je završne večeri na glavnoj pozornici kada su se okupili svi sudionici festivala. Trubački orkestar Danijela Jokanovića iz Šida otvorio je program, a potom su bogati program izveli domaćini, članovi Folklornog ansambla Đido. Ništa manje atraktivni i zanimljivi nisu bili ni programi koje su izveli gosti; Kulturno umjetnička društva, folklorni ansambli i folklorne skupine iz Grčke, Portugala, Crne Gore, Italije i Meksika. Gost završne večeri BogatFesta bio je ambasador Meksika u Srbiji, Marco Antonio Garsia Blanco.
Gradska uprava Belišće:

Delegacija Belišća, na čelu sa zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća Zlatkom Ađulovićem, ovom je prigodom tijekom posjete općini Bogatić bila gost i na prvom Međunarodnom festivalu folklora pod nazivom BogatFest
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike