Regija
PRED ZGRADOM UPOZORENJA

S krova prijeti 16 ruševnih dimnjaka
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Upozorenja pred ulazima u zgradu stajat će do iza Velike Gospe, a onda kreće sanacija svih oštećenih dimnjaka
ĐAKOVO

Komunalno poduzeće Univerzal, koje obavlja poslove stanoupravitelja u stambenoj višekatnici u Ulici Augusta Cesarca, kbr. 6 i 8, uoči blagdana Velike Gospe na ulazima u zgradu, u koordinaciji s gradskim komunalnim redarima, postavilo je upozorenja o opasnosti s visine.

Upozorenja se odnose na mogućnost ‘odrona‘ komada s krovišta, odnosno šesnaest opasnih, ruševnih dimnjaka.

Uskoro radovi
‘Trokutasta‘ upozorenja pred zgradom stajat će do iza blagdana Velike Gospe, a tada počinje sanacija ruševnih dimnjaka koji prijete ‘odronima‘ manjih ili većih komada s visine. Najavljuje to direktor Univerzala Stjepan Ripić.

- Tražili smo ponudu više izvođača, ciklus nabave je riješen, a prihvaćena je ponuda jedne đakovačke tvrtke koja je, glaseći na približno 100.000 kuna, bila najprihvatljivija - kaže Ripić.

Riječ je o zgradi 3 + 1, građenoj još 1950-ih godina i to prema ‘old school‘ modelu - sa zidovima debljine pola metra, no desetljeća i vremenski utjecaji učinili su na najisturenijim dijelovima svoje - krovište je godinama loše, kao i 16 dimnjaka.

- Zadnji put zgrada i stanovi imali su veliko renoviranje još 1984. godine i od tada ništa, osim što je prije nekoliko godina promijenjena stolarija na stubištima oba ulaza - kaže Snježana Markulić s ulaza na kućnom broju 8, a koja je do prošle godine bila predstavnica stanara kojeg nakon toga ova višekatnica u Cesarčevoj više nema, pa direktor Univerzala Ripić kaže da zgrada sada djeluje u svojevrsnom stanju - prinudne uprave. U zgradi su 32 stana od čega tri u vlasništvu Ministastva obrane. Sva tri MORH-ova stana u lošem su stanju, od čega dva, oba u podrumskom prostoru, u izrazito lošem stanju.

Loše krovište
- Dosad su znali padati manji komadi s krova ili s dimnjaka, srećom, nikada dosad nisu pali na nekoga - kaže Markulić.

Ističe kako su, osim dimnjaka, najslabije točke zgrade i dotrajalo krovište, fasada... Bila je ideja da se te neuralgične točke riješe podizanjem za još jedan kat, što je zadnjih godina u Đakovu česta praksa, a čiji bi investitor, u zamjenu za prodaju stanova na ‘dozidanoj etaži‘, riješio novo pročelje i krovište, obnovio zajedničke prostore i drugo, no do rješenja se nije došlo.

- Izišli smo s tim kada su išle izmjene Generalnog urbanističkog plana, no naišli smo na zid - dodaje Markulić. Sanacija dimnjaka ide iz pričuve stanara, a za pokrivanje razlike izvjestan je kredit.

Na upit kada bi na red došlo krovište, Stjepan Ripić kaže da ono nije predviđeno ovim radovima, nego samo dimnjaci.

- Krovište je velika investicija, a ovo je akutno. Budu li stanari potpisali za sanaciju krova, mi ćemo ju provesti, jer bez njih, iako smo stanoupravitelj, to ne možemo - kaže Ripić, skrećući pozornost i na to da u slučaju velikih radova kao što je sanacija krovišta stanari ove zgrade u Cesarčevoj ulici trenutačno nemaju predstavnika stanara.

Suzana Župan
ponuda
prihvaćen iznos od 100.000 kn
STANARI UPOZORAVAJU NA NEDOSTATKE
Oko zgrade u Ulici Augusta Cesarca kod kućnog broja 6 i kućnog broja 8 nedavno je uređeno parkiralište. Također su uređeni i nogostupi, kao i prilazni putovi. Na toj lokaciji postavljene su klupe i kante za smeće te brojni drugi sadržaji koji uljepšavaju okoliš stambene zgrade. No stanari iz tog dijela Đakova upozoravaju i na neke nedostatke koji im smetaju. Kako nam je rekao jedan od njih, na toj lokaciji na prostoru od samo nekoliko desetaka četvornih metara nalazi se čak sedam stambenih zgrada, a u blizini nema ni jednoga drveta.
Najčitanije iz rubrike