TvObzor
EJ, PRIJATELJU...

Novi album tamburaškog sastava Žeteoci
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.

Popularni tamburaški sastav Žeteoci svoju priču počeo je ranih devedesetih godina kada je tamburaška skupina KUD-a “Ivan Meštrović” iz Vrpolja u Brodsko-posavskoj županiji odlučila uozbiljiti svoj rad i osnovati tamburaški sastav. Spaja ih ljubav prema Slavoniji, mladost i ludost, ali i tamburaška škola pokojnog Šime Seletkovića i Janje Ančić. Žeteoci su dobili ime po Josipu Tunukoviću, ocu jednog od mnogih koji su svirali u sastavu, a prvi album “Pjesme sa sokaka” objavljuju već 1992. godine u izdanju M audio i videoprodukcije iz Gradišta u produkciji Šime Jovanovca. Upravo je u suradnji Croatia Recordsa i Multi Music Media, Šimine izdavačke kuće, objavljen i novi studijski album “Ej, prijatelju...”, 27 godina nakon prvog diskografskog izleta.

Jedni su od rijetkih koji sviraju, rekli bismo, originalnu tamburašku glazbu, ne uplićući se u neke druge glazbene žanrove. Dvanaest pjesama nalazi se na albumu, neke su već poznate publici, ali su snimljene u novim aranžmanima. Od pjesama “Sviračeva pjesma” i “Najdraža Marija moja” posvećenima Mariju Bogdanoviću-Šlesu i kćerkici Mariji, preko “Pjevajte svatovi”, “Šolja” i “Danas je tvoje vjenčanje”, do “Ne žuri se, prijatelju moj”, “Uspavanka Slavoniji”, “Didine riči” i “Stan’ sokole”.

Album je sniman, miksan i masteriziran u tonskom studiju LA u Ladimirevcima i studiju Željka Nikolina, a ima i nekoliko suradnji, sa Stjepanom Mlikotom - Stjepkom na pjesmi “Ne žuri se, prijatelju moj” te Muškom pjevačkom skupinom Baće iz Tenja na pjesmama “Čovjek iz ravnice” i “Na Dunavu svijetli grad. “Popis onih koji su svirali u Žeteocima je dug, neki sviraju u poznatim bendovima, neki ne sviraju, neki pjevaju, neke je život odnio iz Slavonije, ali sve njih vežu lijepe uspomene na vrijeme provedeno u Žeteocima.

Žeteoci su danas: Ivan Priman (prima), Ivica Pečnik (basprim 1, vokal), Goran Matasović (basprim 2), Stjepan Knežević (basprim 3), Dominik Koprivnjak (kontra), Ivan Horvatek (berda) i Nikola Barišić (čelo).

”Danas su Žeteoci družina prijatelja na braniku one prave tamburaške glazbe koja ne uzmiče pred novim trendovima. Vole ono što sviraju i sviraju ono što vole. Tako je i tako će i biti...”, ponosno piše u priči o Žeteocima u knjižici izdanja.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...