TvObzor
ČETVRTO IZDANJE CMC 200 SLAVONIJA FESTA U SLAVONSKOM BRODU

Stižu glazbeni veterani predvođeni Prljavim kazalištem i Miletom Kekinom
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
CMC 200 Slavonija fest idealan je spoj različitih glazbenih generacija, od onih koji već desetljećima uspješno vladaju regionalnom glazbenom scenom do onih koji se tek trebaju etablirati

Glazbena televizija CMC, u suradnji s Gradom Slavonskim Brodom i Turističkom zajednicom grada, ove godine organizira CMC 200 Slavonija fest 30. i 31. kolovoza, u tvrđavi Brod. Prve večeri, na Rock maratonu, nastupaju Mile Kekin, Who See, Dejan Cukić, the Karambol, Mnogi Drugi, Orvel, BluVinil, Cloud 68, Dusty Hats i KIT Karson. Druge, glavne festivalske večeri nastupaju Prljavo kazalište, Davorin i Bogovići, Kiki Lesendrić & Piloti, Krle i Inspektori, Helem nejse, Bang Bang, Flyer, Adastra, Ante Cash, Fluentes, Diogen i Komuna. U četvrtoj godini slavonskog izdanja CMC festivala Slavonski Brod će ponovno biti središte glazbenih događanja u kolovozu. Mile Kekin, vlasnik jednog od najboljih albuma 2018. godine (“Kuća bez krova”), sa svojim bendom nastupit će prvog dana festivala, u petak, 30. kolovoza. Večer nazvana Rock maraton, prema nekadašnjem ultra popularnom rock-maratonu koji se održavao krajem 80-ih i početkom 90-ih godina u Slavonskom Brodu, ugostit će i ovaj put sjajne bendove. Osim Mile Kekina na pozornici će nastupiti popularni crnogorski hip-hop duo Who See te neki od najboljih predstavnika novog milenijskog vala bendova, Mnogi Drugi, The Karambol, Orvel, BluVinil, Cloud 68 i Dusty Hats.

Četrdeset godina glazbene karijere
Druge večeri, u subotu 31. kolovoza, tvrđava Brod će biti još užarenija, a brojne posjetitelje CMC 200 Slavonija festa 2019. očekuje još veći glazbeni spektakl. Headliner glavnog festivalskog dana je Prljavo kazalište koje je ove godine za 40. godišnjicu benda objavilo Blu-ray i dvostruko CD izdanje “XL World Tour Finale, stadion Zagreb”, snimku koncerta održanog prošle godine na stadionu u Kranjčevićevoj.

Prije nego što proslave 40. rođendan u Areni Zagreb, održat će veliki koncert i u Slavonskom Brodu. Prije njih u revijalnom dijelu predstavit će se i druga poznata imena regionalne glazbene scene: Davorin i Bogovići, Krle i Inspektori, Helem Nejse, Bang Bang, Flyer, Headoneast, Kiki Lesendrić, Adastra, Ante Cash, Diogen i Komuna. Svi oni bit će objavljeni i na festivalskom CD-u koji će se predstaviti prije održavanja festivala.

Osim headlinera ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala, line up čine, između ostalih, i drugi glazbeni veterani koji su svojim umjetničkim djelovanjem stvorili iznimno dobru reputaciju kod publike.

Na glavnu festivalsku večer, u tvrđavu Brod 31. kolovoza, stižu Davorin i Bogovići. Frontmen Davorin Bogović ovaj sastav osniva nakon što je s Prljavim kazalištem snimio tri kultna albuma. Iza njih je jedan studijski album, “Sretno dijete”, koji je objavljen za Croatia Records 1998. godine. Sve do danas bend je glazbeno aktivan, a novom pjesmom “Pamet” najavio je i drugi studijski album te povratak izdavačkoj kući Croatia Records.

Istoga dana, 31. kolovoza, na pozornicu će izići i Kiki Lesendrić & Piloti. Ovaj kultni srbijanski glazbenik Pilote osniva 80-ih godina kada postižu veliki uspjeh u bivšoj Jugoslaviji, najviše sredinom desetljeća kada su bili na vrhuncu popularnosti. Poslije objavljivanja albuma “Dan koji prolazi zauvek”, godine 1996. Lesendrić raspušta Pilote i prestaje se aktivno baviti glazbom. Uglavnom sklada glazbu za grčke pjevače, a jedno vrijeme je i živio u Grčkoj. Svoj prvi, povratnički soloalbum, pod nazivom “Mesec na vratima”, objavio je sredinom 2008. godine, nakon čega je uslijedilo još nekoliko albuma, kao i live izdanje “Svet je lep kada sanjamo”, dok na nekim materijalima ostvaruje suradnju i s Đorđem Balaševićem. Kiki sa svojim bendom prvi put dolazi na CMC 200 Slavonija fest.

Rock maraton
Rock maraton, koji se održava prve večeri festivala, obilježit će nastupi glazbenih velikana pa će tako prvi put u Slavonski Brod doći i Dejan Cukić sa svojim bendom Spori Ritam. Ovaj beogradski rock-glazbenik od djetinjstva je zaražen rock and roll virusom koji su u to vrijeme širili The Beatles, The Rolling Stones i ostali heroji glazbene revolucije šezdesetih godina. Započeo je svoju karijeru već kao tinejdžer da bi početkom osamdesetih, kao frontmen grupe Bulevar, osjetio prve uspjehe u tadašnjoj Jugoslaviji. Poslije dva objavljena albuma Bulevar prestaje s radom i Dejan se 1984. uključuje u stvaranje sastava Bajaga i instruktori, koji će uskoro prerasti u najveću i najtiražniju atrakciju jugoslavenske scene. Na vrhuncu popularnosti ovog benda odlučuje krenuti vlastitim putem. Okružen ekipom odličnih glazbenika pod nazivom Spori Ritam objavljuje seriju zapaženih albuma praćenih uvijek atraktivnim koncertima. Rock maraton obogatit će i the Karambol, vinkovački bend osnovan 1979. godine, a koji ove jeseni slavi 40 godina postojanja. Kroz sastav su prošli brojni glazbenici, a sadašnja postava formirana je od iskusnih glazbenika koji su svoj zanat brusili u nadaleko poznatoj vinkovačkoj školi rocka. The Karambol čine: pjevač Vladimir Bakarić, ritam gitarist Miroslav Fuzy, sologitara Krešimir Janošić, bubnjar Hrvoje Tuček, basist Slaven Nuhanović i klavijaturist Mario Dragičević. Ove godine predstavili su novi singl “Budi svoj” nastao još 2012., ali je svoje vrijeme dočekao tek 2019. godine. (N.K.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana