Novosti
MEDICINSKO PRAVO

Kazna liječnici - poraz pravne države
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Hrvatska udruga za medicinsko pravo ocijenila je u utorak da je postupanje represivnih policijskih i pravosudnih tijela u slučaju liječnice drogiranog vozača koji je skrivio nesreću na naplatnoj postaji autoceste kod Svete Helene apsolutni poraz pravne države.
Obiteljska liječnica vozača koji se pod utjecajem droge autom zabio u drugi automobil kažnjena je s 5000 kuna jer nije policiji prijavila promijenjene okolnosti njegova zdravstvenog stanja. Liječnica je krivom proglašena jer je odbila dati dokumentaciju o vozaču i jer nije javila njegovo promijenjeno zdravstveno stanje. "Nezamisliva je brzina reakcije policijskih službenika te suda u procesuiranju i sankcioniranju liječnika u predmetnom slučaju, ali i nezainteresiranost i tromost istog aparata kad se određena kaznena i prekršajna djela svakodnevno i u tolikoj mjeri i obujmu čine protiv zdravstvenog radnika na štetu pacijenta i zdravstvenog sustava u cjelini", poručuje ta udruga. Ocjenjuju da se članak 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama paušalno i potpuno krivo tumači i provodi. Od suda i policije ih začuđuje nepoznavanje ili zanemarivanje odredbi drugih relevantnih zakonskih akata, poglavito Zakona o liječništvu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i Zakona o zaštiti prava pacijenata. Nejasno je, ističu, kažnjavanje liječnika zbog neinformiranja, a, prema pisanjima medija, radi se o slučaju osobe koja je godinama evidentirana kao ovisnik, a koju činjenicu su nedvojbeno znali ili trebali još prije znati policijski službenici. H
STANJE BEZNAĐA
"Strašno je kako se ovakvim, evidentno, kontinuitetom diskreditacije zdravstvenog radnika istog dovodi u stanje beznađa i straha poglavito od sustava i od tijela koji su ih prioritetno dužni štititi u obavljanju zdravstvene djelatnosti kao ustavne kategorije", navodi udruga te dodaje kako sustav sve više udaljava zdravstvenog radnika od samoprijegornog i entuzijastičnog obavljanja zdravstvene djelatnosti.
Možda ste propustili...