Sport
IVAN PERIŠIĆ NA ALLIANZ ARENI

U dresu Bayerna
želim napasti Ligu prvaka
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
Perišić se nakon četiri godine vraća u Bundes ligu. Ranije je igrao za dortmundske Borrusiju i Wolfsburga. Debi u petak s Herthom

Finalist Svjetskog prvenstva potpisao za Bayern. Servus, Ivan! Na taj način slavni je bavarski klub objavio na svojoj službenoj stranici i društvenim mrežama dolazak hrvatskog reprezentativca te mu izrazio dobrodošlicu u novu sredinu.


Bayern i Perišićev dosadašnji klub Inter dogovorili su posudbu sve do 30. lipnja 2020. godine uz mogućnost prvokupa prvaka Njemačke nakon isteka roka posudbe. Perišić je odmah nakon potpisa ugovora stekao pravo nastupa za Bayern, a prvu priliku zaigrati za novi klub imat će već za tri dana, kad će Bavarci na svojoj Allianz Areni ugostiti berlinsku Herthu u 1. kolu nove sezone Bundeslige.

Povratak u Njemačku

- Ivan će nam pomoći svojim iskustvom i međunarodnom kvalitetom od početka. Ima odličnu tehniku i raznovrsnost u napadu. Siguran sam kako će se Ivan brzo prilagoditi. Poznata mu je Bundes liga i naš trener Niko Kovač - rekao je Bayernov sportski direktor Hasan Salihamidžić, koji je zajedno s predsjednikom Izvršnog odbora Bayerna Karlom Heinzom Rummeniggeom nazočio službenom predstavljanju novog, desetog Hrvata, koji će nositi dres Bayerna, a koji je u 82 nastupa za Hrvatsku postigao 23 pogotka.

Perišiću će inače ovo biti sedmi, odnosno osmi klub u karijeri ako računamo matični Hajduk, gdje je započeo karijeru, ali za splitski klub nikada nije zaigrao seniorski nogomet. Prve seniorske minute zaigrao je u B momčadi Socheauxa, odakle je posuđen u Roesselare, a pozornost je privukao igrajući za Club Brugge, u čijem je dresu stekao i poziv u reprezentaciju Hrvatske. Prvi put u Bundes ligi zaigrao je 2011. godine, kada je potpisao za Borussiju Dortmund, a nakon dvije sezone među "žutima" prešao je u redove Wolfsburga, odakle je došao u Inter. Stoga će mu četverogodišnje njemačko iskustvo sigurno pomoći kao i činjenica da mu je Niko Kovač bio izbornik u reprezentaciji Hrvatske.

- Sretan sam što sam se vratio u Njemačku. Svi znaju da je Bayern velik klub, za mene jedan od pet najboljih u svijetu. Kad te takav klub zove, ne možeš reći "ne". Obećao sam da ću svaki dan davati sve od sebe kako bismo osvojili puno trofeja. Ne mislim pri tome samo napasti Bundes ligu i DFB kup nego i Ligu prvaka - rekao je Perišić na službenom predstavljanju.
Kovač ga vidi na krilu

Bayern nije službeno objavio financijske uvjete ugovora s Perišićem i Interom, ali prema medijskim napisima Bavarce je dovođenje 30-godišnjeg svjetskog doprvaka stajalo pet milijuna eura za jednogodišnju posudbu, a ako će sljedećeg ljeta željeti zadržati Perišića, za otkup njegova ugovora s Interom, koji istječe 30. lipnja 2022. godine, morat će izdvojiti još 20 milijuna eura.

Može se očekivati da će Perišića Bayernov trener Niko Kovač koristiti na lijevoj strani napada, kao što je to činio i u hrvatskoj reprezentaciji dok je bio izbornik.

- Posljednjih sedam-osam godina igrao sam na lijevom krilu, ali mogu igrati i na desnom ili u sredini. No, u karijeri sam igrao i na poziciji napadača. Otvoren sam za sve opcije. Ako me trener treba, nije važno na kojoj ću poziciji igrati - izjavio je Perišić, koji bi ovo ljeto mogao dobiti i zanimljive i vrlo kvalitetne sugrače.
Naime, prema pisanju španjolskih medija, njemački velikan zainteresiran je za dovođenje brazilskog reprezentativca Phillipea Coutinha. Barcelona bi, navodno, besplatno posudila Brazilca u Bayern, jedino bi Bavarci morali Coutinhu isplatiti plaću od 11 milijuna eura, koliko godišnje dobiva u katalonskoj momčadi.


Krešimir Lacković
DESETI HRVAT MEĐU BAVARCIMA
Ivan Perišić bit će deseti Hrvat koji će zaigrati za Bayern, a poveznice naših nogometaša i bavarskog kluba jako su dugačke. Prvi Hrvat koji je zaigrao za Bayern bio je Božidar Senčar još 1955. godine. Potom su Bavarci doveli Antu Vučkova iz zagrebačke Trešnjevke. Za Bayern su potpisali i mnogo poznatiji, nažalost, nedavno preminuli, nogometaš Hajduka Zvonko Bego i legendardni Dinamov vratar Zlatko Škorić. Dugo se potom čekalo na sljedeće Hrvate u Bayernu. Sve do ljeta 2001. kada su pristigla braća Robert i Niko Kovač. Nakon njih bavarsku su momčad pojačali Danijel Pranjić i Ivica Olić, a posljednji Hrvat koji je zaigrao u crvenom dresu bio je Mario Mandžukić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike