Regija
OBILJEŽEN VAŽAN BARANJSKI DATUM

28. obljetnica mučke
smrti policajaca
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
Tijekom Domovinskog rata kroz Policijsku postaju Beli Manastir prošlo je nešto više od šest stotina branitelja
BELI MANASTIR


Svetom misom u župnoj crkvi sv. Martina te polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja poginulim i preminulim hrvatskim policajcima IV. PP Beli Manastir i PGP-a Beli Manastir obilježena je jučer 28. godišnjica mučkog ubojstva dvaju hrvatskih policajaca, Marijana Kuzmana i Zorana Sinanovića, te godišnjica uspostave hrvatske policije u Baranji. Kuzman i Sinanović, naime, prve su baranjske žrtve Domovinskog rata, a njihovi ubojice još uvijek nisu otkriveni ni procesuirani. Njihova pogibija označila je početak otvorene agresije domaćih četnika i jugovojske, koja je završila progonom 25.000 Baranjaca. Tijekom Domovinskog rata kroz PP Beli Manastir prošlo je više od 600 branitelja, a njezini djelatnici aktivno su sudjelovali u obrani i očuvanju teritorijalnog integriteta RH, braneći sjevernu stranu grada Osijeka. Također, sudjelovali su, u suradnji s HV-om, u prvoj većoj akciji na području današnje Osječko-baranjske županije - Đavolja greda, koja je provedena na području Kopačkog rita od 16. do 18. prosinca 1991. U obavljanju službenog zadatka u obrani teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti RH poginulo je šest policajaca, a 78 ih je ranjeno.


- Ljudima koji su napustli svoje radno mjesto, bili aktivni policajci ili se na neki drugi način uključili u obranu Hrvatske i pri tome dali svoj život danas odajemo najveću počast. Sjetimo se početka devedestih, kada smo bili naoružani lovačkim puškama i uz pomoć tadašnje specijalne i redovite policije zaustavli srpsku vojsku te višestruko jačeg i naoružanijeg neprijatelja - istaknuo je župan osječko-baranjski Ivan Anušić, izaslanik predsjednice RH i predsjednika Vlade RH, zapitavši se je li današnja Hrvatska onakva kakvom su je zamišljali i sanjali tadašnji branitelji. Dodao je kako o tome treba i nadalje razgovarati i kvalitetnije razmišljati.
- Njihova žrtva nikada ne treba doći u pitanje. Ne samo kod nas koji smo se ovdje okupili nego i svih onih koji vode državnu politiku - rekao je, dodavši kako je svima obveza obilježavati slične datume te prenositi sve ono što je viđeno i što se događalo tih dana kako bi buduće generacije znale i bile svjesne načina na koji smo dobili slobodnu Hrvatsku. Podno spomen-obilježja prvim palim baranjskim, hrvatskim policajcima vijence su jučer položili i svijeće zapalili, među ostalima, izaslanik ministra unutarnjih poslova i pomoćnik načelnika Uprave policije Josip Bukvić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i predsjednik Koordinacije udruge branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Antun Blažević, izaslanik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, brigadir Drago Blažević, načelnik PP Beli Manastir Ivica Tkalec, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i načelnici općina Bilje, Darda, Draž, Kneževi Vinogradi, Popovac i Petlovac, izaslanik gradonačelnika Osijeka Darko Nađ te brojni drugi uzvanici.


Ivica Getto
PRVO POSTROJAVANJE 2011. GODINE
Prvo postrojavanje pripadnika ratne IV. Policijske postaje Beli Manastir, jedine postaje temeljne policije u Hrvatskoj koja je cijeli Domovinski rat provela u rovovima i obrani Hrvatske, Policijska udruga branitelja Baranje organizirala je u kolovozu 2011. Te je godine otkriven i spomenik poginulim pripadnicima baranjske policije. Inače, Policijska udruga branitelja Baranje osnovana je 29. svibnja 2010., s ciljem promicanja dostojanstva i vrijednosti Domovinskog rata, uloge i doprinosa hrvatske policije u Domovinskom ratu.
Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije

Njihova žrtva nikada ne treba doći u pitanje. Ne samo kod nas koji smo se ovdje okupili nego i svih onih koji vode državnu politiku. Svima nam je obveza obilježavati datume kao što je ovaj
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA ULAZU U SUNČANU ULICU U ĐURĐENOVCU

Zelena bajka Zdenke Braz

2

BELJSKI BREND

ABC svježi krem-sir na proizvodnoj vrpci 40 godina

3

I OVČARI TRAŽE INTERVENTNI OTKUP

Zbog korone janjići su prerasli, kupaca nema