Svijet
RADIOAKTIVNO ZRAČENJE NARASLO 16 PUTA

Rusija evakuira selo nakon raketne nesreće
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Ruske vlasti savjetovale su stanovnicima Nionokse da napuste selo nakon nesreće koja je izazvala pojačano nuklearno zračenje, a liječnici koji su tretirali žrtve poslani su u Moskvu na medicinski pregled, objavile su u utorak novinske agencije Interfax i TASS.


Ruska meteorološka agencija objavila je da je razina radijacije u gradu Severodvinsku, na sjeveru Rusije, narasla između 4 i 16 puta nakon, tvrde dužnosnici, eksplozije prilikom testiranja raketnog motora s morske platforme.


I dalje se ne zna zašto je eksplozija prouzročila pojačano zračenje. "Primili smo obavijest o planiranim aktivnostima vojnih vlasti. U tome smislu, stanovnici Nionokse pozvani su da 14. kolovoza napuste selo", objavile su vlasti Severodvinska, prenosi Interfax.
Prema TASS-u, liječnici koji su pomagali žrtvama nesreće poslani su u Moskvu na pregled, a prije odlaska potpisali su dokument kojim su obećali da neće otkrivati informacije o incidentu. Ministarstvo obrane prvo je objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnoj razini nakon nesreće u četvrtak, no gradske vlasti Severodvinska otkrile su da je zabilježen kratak rast razina radijacije. Greenpeace tvrdi kako je zračenje naraslo 20 puta, a ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak je objavila kako je naraslo između 4 i 16 puta. Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje pet ljudi. U priopćenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njezina osoblja i da su tri osobe zadobile opekline. Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, a vojska nije spominjala nuklearno gorivo. Stanovnici Severodvinska napravili su zalihe joda, koji se koristi za smanjenje posljedica izloženosti zračenju. H
Možda ste propustili...

NAKON ZAHTJEVA ZA IZRUČENJE U ŠPANJOLSKU

Puigdemont će se odazvati sudu u Belgiji

O SIRIJI ĆE RASPRAVLJATI VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

Turska u dva dana osvojila sve planirane ciljeve u Siriji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRPSKI PREDSJEDNIK

Vučić od EU-a traži istinu o trovanju

2

PROSVJEDNICI SE SLIJEVAJU U BARCELONU IZ OKOLNIH GRADOVA

U Kataloniji opći štrajk i prosvjedi

3

OPET TVRDI DA JE BIH U FAZI RASPADA

Dodik: Jedini je izlaz uspostava triju država