Svijet
BIVŠI BRITANSKI GUVERNER:

Kineska intervencija u Hong Kongu bila bi katastrofa za sve
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Čelnica Hong Konga Carrie Lam podržala je policiju, ali nije preuzela odgovornost za policijsko nasilje

Bivši britanski guverner u Hong Kongu Chris Patten upozorio je u utorak da bi, ako bi Kina intervenirala u Hong Kongu, nastala katastrofa te da bi kineski predsjednik Xi Jinping trebao pronaći mudrost u pokušaju zbližavanja ljudi.


Patten je rekao da je kontraproduktivno da Kinezi upozoravaju na "druge metode" ako se prosvjedi ne završe. "To bi bila katastrofa za Kinu i naravno za Hong Kong", rekao je Patten za radio BBC. "Otkad je predsjednik Xi preuzeo dužnost, posvuda se guši otpor i suzbijaju disidenti, stranka sve kontrolira", istaknuo je. Peking je u ponedjeljak objavio da su prosvjedi počeli pokazivati "klice terorizma" te da je gradska zračna luka zatvorena. Neki pravni stručnjaci smatraju da bi službena interpretacija, da je riječ o terorizmu, mogla voditi k uporabi antiterorističkih zakona. Patten je dodao da bi britanski premijer Boris Johnson trebao pozvati američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji je ovaj tjedan u Londonu, da nagovori Washington da se složi s tim kako bi kineska intervencija u Hong Kongu bila "katastrofa". "Zaista se nadam da će čak i nakon deset tjedana prosvjeda vlada i predsjednik Xi vidjeti smisao u uspostavljanju načina zbližavanja ljudi", rekao je Patten.


"Razvila se razina nezadovoljstva i bijesa na vladu koja odbija dati bilo kakav razuman odgovor, što je vjerojatno izazvalo još nasilja", rekao je Patten. "Ne mogu vjerovati da bi racionalna osoba na mjestu Carrie Lam zapravo mogla imati bilo što protiv komisije za neovisnu istragu", dodao je komentirajući jedan od zahtjeva prosvjednika.


"Ono što je očito potrebno jest proces pomirenja. To je jedini način da se ovo završi i vrati mir i stabilnost u Hong Kong", istaknuo je Patten. Hongkonška čelnica Carrie Lam rekla je u utorak da će gradu trebati dugo vremena da se oporavi od prosvjeda te da će biti odgovorna za ponovnu gradnju gospodarstva "nakon što nasilje oslabi."


Njezini komentari izrečeni su nakon ozbiljnog razvoja političke krize tijekom prošlog tjedna, koja je kulminirala tijekom vikenda uz izraženo policijsko nasilje prema prosvjednicima te zaposjedanjem i blokadom zračne luke, u kojoj je u ponedjeljak prekinut promet. Hong Kong vratio se pod kinesku upravu 1997., s jamstvom da će pod dogovorom o načinu vlasti ‘‘jedna zemlja, dva sustava‘‘ grad moći zadržati visok stupanj autonomije, neovisno pravosuđe i slobode koje nisu dopuštene u kopnenoj Kini.


Prosvjedi su ovaj teritorij pod kineskom vlašću gurnuli u najtežu političku krizu u proteklih nekoliko desetljeća te postali jedan od najvećih izazova predsjedniku Xiju otkad je preuzeo vlast 2012. Prosvjednici kažu da se bore protiv erozije sporazuma o "jednoj zemlji, dva sustava."


I Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvao je u utorak vlasti u Hong Kongu da prakticiraju suzdržanost i istraže činjenice o tome da su policijske snage ispaljivale suzavac na prosvjednike protivno međunarodnom pravu.
U međuvremenu je čelnica Hong Konga Carrie Lam ponovo u utorak podržala policiju, dan nakon masovnih prosvjeda protiv policijskog nasilja, zbog kojih je u ponedjeljak prekinut promet u zračnoj luci, koji se u utorak obnavlja ali, čini se, u prilično ograničenoj mjeri s obzirom na to da se prosvjedi nastavljaju. Lam je novinarima rekla da je policija "imala vrlo teško razdoblje posljednja dva mjeseca u provođenju zakona" te da su u posljednjih deset tjedana protuvladini prosvjedi često prekidali promet i proširili se u stambene četvrti. Lam međutim nije preuzela odgovornost za policijsko nasilje.


Hina
"Prosvjednici guraju grad u bezdan"
Čelnica Hong Konga Carrie Lam izjavila je kako je još uvijek "sposobna" rješavati trenutačnu političku krizu koja je sada ušla u deveti tjedan. Ona je, na emocijama nabijenoj konferenciji za novinare, u dramatičnom izlaganju upozorila protuvladine prosvjednike da ne guraju grad u "bezdan". Prema njezinim riječima, Hong Kong je "dospio u opasnu situaciju" te da će ga "nasilje tijekom prosvjeda gurnuti na put bez povratka."
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPAD S RAČUNALNIH SERVERA LOCIRANIH U RUSIJI, KINI I VIJETNAMU

Mađarska pretrpjela jedan od najsnažnijih hakerskih napada

2

AKTIVNIH SLUČAJEVA ZARAZE 1588

Slovenija: 184 nove zaraze, stanje se ne popravlja

3

SVJETSKI DAN MIGRANATA I IZBJEGLICA

Papa šalje pomoć migrantima u BiH