Regija
DOBRA VIJEST: POČELA DISTRIBUCIJA

Domaći proizvodi iz VSŽ-a u Dalmaciji
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Distributer proizvoda OPG-a najistočnije županije je Apfel d.o.o. Makarska, u svojoj veleprodaji otvorio je slavonski kutak
ŽUPANJA

Započela je distribucija prehrambenih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Vukovarsko-srijemske županije na područje Dalmacije. Rezultat je to sastanka čelnika Agro-klastera VSŽ-a s direktorom distribucijsko-prodajne tvrtke Apfel d.o.o. Makarska, Mijom Pašalićem, na kojem je dogovorena poslovna suradnja.

Prva isporuka

Obavljena je i prva isporuka orašastih plodova (orah, lješnjak), suhomesnatih proizvoda, sira, meda, soka, bućinoga ulja, a u budućnosti se u distribuciju očekuje uvrštavanje i ostalih poljoprivrednih proizvoda OPG-ova s područja najistočnije županije. U svom objektu u veleprodaji Apfel je otvorio i slavonski kutak. Riječ je, pojašnjava direktor Agro-klastera Zdenko Podolar, o najvećem distributeru prema hotelijerima, ugostiteljima i trgovcima od Splita do Makarske, s čak 250 milijuna kuna godišnjeg prometa u veleprodaji.

Čelnici Agro-klastera posljednjih mjeseci vode intenzivne razgovore s hotelijerima, ugostiteljima, trgovcima i distributerima diljem jadranske obale koji su pokazali interes za kvalitetnim domaćim proizvodima, primjerice vodeća hrvatska turistička kompanija Valamar iskazala je potrebu za velikom količinom jaja iz slobodnog uzgoja i upravo bi jaja trebala biti motor proizvod koji će za sobom povući i druge.

- Napravili smo veliki iskorak, otvorili smo puno vrata, otvaramo ih i dalje i ne mislim da možemo ući s 50 proizvoda, neka ih u početku bude nekoliko. Interes nam je da to budu velike količine i da idu prema velikim sustavima jer samo tako može biti isplativo i dobiti dodanu vrijednost - pojašnjava Podolar. Ističe da su imali ozbiljnih upita za određene proizvode i da se tu trebaju napraviti dugoročni ugovori, ali problem je što trenutačno nisu u mogućnosti ponuditi velike količine. Stoga je, napominje, bitno osigurati sirovinsku bazu i količinski podići proizvodnju. Distribucija i troškovi prijevoza jako su velika stavka. Postoje dvije mogućnosti - povezati se s distributerima, što je uvijek jedna ruka više u lancu prodaje i malo poskupljuje cijelu priču ili napraviti vlastite logističke centre na prodajnom području na moru. Ideja postoji, ali osnovni je preduvjet osigurati proizvođačku bazu, ljude koji žele raditi na duge staze i proizvodnju određenih količina proizvoda da bi to bilo isplativo. U Agro-klasteru stoga razmišljaju i o organizaciji vlastite proizvodnje jer, kako ističe Podolar, "ako želiš imati ozbiljan ugovor, moraš imati i garanciju da ćeš taj ugovor i ispoštovati".
Novi stroj

Otkako je u siječnju prošle godine osnovan Agro-klaster VSŽ-a s ciljem umrežavanja proizvođača kako bi postali konkurentniji, lakše došli do tržišta i prodaje svojih proizvoda, napravljeni su veliki pomaci, a i proizvođači su svjesni toga da sami teško mogu uspjeti i nositi se sa sve većom konkurencijom.


Agro-klaster članovima daje poticaj u prijenosu znanja i tehnologije kao i pronalaženju tržišta i brendiranja pojedinih autohtonih proizvoda. Osnovano je šest specijaliziranih klastera, a cilj je udruživanja proizvođača povećanje proizvodnje, zajednički izlazak na tržišta prodaje, pokretanje kratkih lanaca opskrbe, uvođenje i primjena novih znanja i tehnologija u proizvodnji te jačanje pojedinačne i ukupne konkurentnosti. Takav način udruživanja ima brojne prednosti koje bi, kada se sve posloži, proizvođačima trebale omogućiti sigurniju i bolju budućnost.


Udruga Klaster proizvođača lubenica VSŽ-a ovih je dana uspješno ostvarila kupnju stroja za skidanje tzv. mulch folije koji će proizvođačima olakšati obavljanje radova u završnoj fazi proizvodnje lubenica na način da u jednom prohodu skuplja i podiže foliju kao i sustav navodnjavanja ”kap po kap” nakon berbe uroda lubenice.
Kupnja stroja vrijednog 36.375 kuna sufinancirana je preko Javnog poziva.

Marija Lešić Omerović
ZAJEDNIČKI RIJEŠITI TZV. USKA GRLA
Kupnju stroja za lubeničare direktor Agro-klastera VSŽ-a Zdenka Polodar smatra dobrim putem i zajedničkim načinom rješavanja uskih grla u proizvodnji jer svima je, kaže, cilj biti što konkurentniji. "Kroz ove male projekte želimo pokazati da proizvođači u udruživanju imaju svoj interes koji mogu lakše ostvariti, kao i u dijelu promocije i prodaje proizvoda, što je bitno", zaključuje. Za proizvođače orašastih plodova nabavljen je stroj za razbijanje ljuske, a za Klaster voća i voćnih proizvoda pasirka za uklanjanje koštica iz voća.
cilj
umrežavanje proizvođača
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike