Regija
SPASILAČKA SLUŽBA BUDNO PAZI

Baywatch - u Vinkovcima
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Da bi dobili licencu,prolaze zahtjevne testove fizičke spreme i prve pomoći
VINKOVCI

Nose žute majice i crvene hlačice, crvene torbice oko pojasa i kape, opremljeni su torbama prve pomoći i plutačama - oni su spasilačka služba na omiljenom kupalištu u Vinkovcima kojeg svi zovu “Banja”, a Vinkovčani će reći i da je to “mali Jarun” ili “vinkovačko more” koje je u ljetnim mjesecima prepuno kupača.

Službeni je naziv Rekreacijski centar “Jezera”, a ulaganjem nemalih sredstava iz gradskog budžeta popularna “Banja” je od nekadašnjeg divljeg kupališta izrasla u dva prekrasno uređena umjetna jezera koja pružaju sjajne mogućnosti za osvježenje od vrućine gradskog asfalta, pa ne čudi da je Beach-bar “Banja” središte druženja u vrelim ljetnim danima.

Uz postojeća igrališta za odbojku na pijesku i vaterpolo, prostor kupališta obogaćen je i dodatnim sadržajima - drvenim sunčalištima s jedrima za hlad, suncobranima, penjalicama i pješčanikom, trim-parkom i badminton igralištem. Uređen je i prostor za roštilj, postavljene nove klupe i asfaltiran parkrališni prostor. Kupači imaju mogućnost plivati u označenoj stazi za plivanje, što naravo sigurnost plivača podiže na još višu razinu. Ali tu je i - vinkovački Baywatch! Spasilačku službu angažirao je Grad kao vlasnik Rekreacijskog centra “Jezera”, a licencirani spasioci moraju položiti visoke norme plivanja i ronjenja i zahtjevan tečaj i ispit iz prve pomoći koji provodi Hrvatski Crveni križ (HCK). Baywatch na Banji je, iako je to malo poznato, već 10-ak godina, dok to na mnogim drugim sličnim kupalištima nerijetko nije slučaj.

- Spasioci su na “Banji” od 15. lipnja do kraja kolovoza, svakog dana od 11 do 19 sati. Paze na red i sigurnost i, ono što je ne manje važno, da svojom prisutnošću ulijevaju sigurnost građanima, posebno roditelja s djecom, da je sigurnije kupati se kad znaju da spasioci budno motre - kaže zamjenik pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, Davor Mecanović. Reći će i da srećom ozbiljnijih intervencija spasilačke službe na “Banji” nije bilo, tek nekoliko “sitnih situacija” kada je nekome trebalo staviti flaster na kakvu posjeklinu. Grad će, dodao je, i u sljedećim godinama zadržati spasilačku službu. Navale na taj posao nema jer nema, naime, ni licenciranih za posao spasilačke službe, s obzirom na stroge kriterije i potrebne kvalifikacije.

Crveni križ od početka je uključen u cijelu priču oko “Banje” pa su, zahvaljujući donaciji nizozemskog grada Roermonda, u središnjem dijelu postavili dječje igralište, a uz središnju šetnicu ploče HCK-a o kodeksu sigurnosti na vodi s upozorenjima i preporukama kako se ponašati na kupalištima.

- Za spasioce HCK daje opremu, a oni moraju položiti vrlo zahtjevne testove fizičke spreme poput plivanja na 400 metara za manje od 8 minuta i ronjenja na dah 25 metara, kao i puno teži ispit prve pomoći - kaže ravnatelj CK Vinkovci Branko Tomić i dodaje da su dva spasioca na “Banji” ozbiljna i “sve super funkcionira”.

Sanja Butigan
Možda ste propustili...

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike