Regija
“STARA JELA ZA NOVO DOBA”

Gusji paprikaš, ćušpajz, čvarci, sarma sa žgancima
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
CRKVARI

Malo prigradsko naselje Orahovice Crkvari oduvijek su kroz svoje kulturno-umjetničko društvo poznati kao veliki čuvari slavonske narodne baštine. Iza sebe imaju već niz manifestacija, a jedna od najpoznatijih svakako je i ona u sklopu Dana zaštitnika Crkvara i Stare Jošave, sela odmah pokraj, svetog Lovre. Manifestacija nosi naziv “Stara jela za novo doba’’, u sklopu koje domaćice Crkvara uz pomoć gošći pripremaju jela koje su nekada bile delicije starog slavonskog sela. Kuhao se i kušao gusji paprikaš, bundeve, sarma sa žutim žgancima, kiseli kupus s buncekom, kruh iz krušne peći te mnoštvo drugih starih slastica. Za posjetitelje KUD je pripremio domaći grah, a lovačka udruga Vepar čobanac. Bilo je i kuhanih kukuruza, lepinja, masti i kruha, a posebno atraktivno bilo je topljenje čvaraka.

- Gusji paprikaš pravio se najčešće u vrijeme vršidbe. Recept je kao i za svaki drugi paprikaš - prvo se izdinsta luk, doda malo mrkve, kada to prokuha, stavi se crvena paprika i dolije voda. Potom se dodaje meso izrezano na komade. Kad se dopola skuha onda se stave krumpiri izrezani na krupnije kako bi dali gustoću i aromu. Potom se stave začini po ukusu. Moje je mišljenje da je gusji paprikaš ukusnijih od svih ostalih, nekako je najsočniji - kaže kuharica Marica Vuković iz KUD-a ‘’Seljačka sloga’’ Šljivoševci. Ruža Boljkovac iz Crkvara pripremila je ćušpajz od bundeva.

- Bundeve se naribaju i posole, malo se stave da odstoje. Paralelno se radi zafrig i to da se na mast stavi brašno i bijeli luk i kad se malo poprži, dodaje se crvene paprike. Kada to bude gotovo, bundeve se ižmiču i stave na zafrig - rekla je Ruža. U nastavku programa prikazan je stari sport - povlačenje konopa. Nakon atraktivnog vaganja, natjecanje je bilo i više nego zanimljivo. U muškoj konkurenciji pobjedu je donijela Udruga starih sportova ‘’Slavonac’’ Našice dok je drugo mjesto pripalo ekipi KUD-a Crkvari. U ženskom dijelu slavila je kipa KUD Crkvari Ortran, druge su bile konopašice našičkog slavonca, a treća je bila ekipa KUD iz Šljivoševaca. Prije nastupa kulturno-umjetničkih društava, nazočne su pozdravili predsjednik KUD-a Crkvari Ivica Podboj te gradonačelnica grada Orahovice Ana-Marija Petin.

- Svaka pohvala organizatorima na ovoj odličnoj slavonskoj večeri. Ovo je pravi pokazatelj kako se čuva narodna, kulturna baština i naravno da smo mi kao gradska vlast prihvatili pokroviteljstvo i pomogli koliko smo mogli. Uz čestitike KUD Crkvari sigurna sam da će još godinama gajiti ovakve običaje i čuvati od zaborava sva ova stara jela i običaje - rekla je Petin. V.Grgurić
VELIKE POHVALE
Velike pohvale izrekao je i zamjenik župana Darko Žužak. “Ovo je posebna večer koja vraća u one prekrasne stare dane kako jelima tako i starim sportovima, pjesmom i plesom. KUD Crkvari jedna je od udruga koja je neumorna u čuvanju običaja i u ime Županije zahvaljujem im i pozivam da ne odustaju, jer ovo je veliko bogatstvo našeg kraja”, rekao je. NA kraju večeri u sklopu kulturno-umjetničkog programa nastupili su KUD-ovi ‘’Seljačka sloga’’ Šljivoševci, ‘’Čačinci’’ i domaćin “Crkvari’’, a sve je završilo uz neizostavnu tamburicu Tamburaškog sastava ‘’Kontra’’. “Nadam se da smo uspjeli vratiti one starije u dobra stara vremena, a mlađe naučili i pokazali kako se nekada živjelo, što se jelo, čime se bavilo i kako se znalo zabaviti i dobro pojesti. Hvala svima koji su pomogli ovoj manifestaciji, domaćicama, kuharima i kuharicama, izvođačima, Gradu i Županiji na pomoći, ljudima iz sela koji su neumorno radili i siguran sam da su svi uživali”, zaključio je idejni začetnik ove manifestacije, počasni predsjednik KUD-a “Crkvari” Stanko Jović.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

Najčitanije iz rubrike