Regija
“STARA JELA ZA NOVO DOBA”

Gusji paprikaš, ćušpajz, čvarci, sarma sa žgancima
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
CRKVARI

Malo prigradsko naselje Orahovice Crkvari oduvijek su kroz svoje kulturno-umjetničko društvo poznati kao veliki čuvari slavonske narodne baštine. Iza sebe imaju već niz manifestacija, a jedna od najpoznatijih svakako je i ona u sklopu Dana zaštitnika Crkvara i Stare Jošave, sela odmah pokraj, svetog Lovre. Manifestacija nosi naziv “Stara jela za novo doba’’, u sklopu koje domaćice Crkvara uz pomoć gošći pripremaju jela koje su nekada bile delicije starog slavonskog sela. Kuhao se i kušao gusji paprikaš, bundeve, sarma sa žutim žgancima, kiseli kupus s buncekom, kruh iz krušne peći te mnoštvo drugih starih slastica. Za posjetitelje KUD je pripremio domaći grah, a lovačka udruga Vepar čobanac. Bilo je i kuhanih kukuruza, lepinja, masti i kruha, a posebno atraktivno bilo je topljenje čvaraka.

- Gusji paprikaš pravio se najčešće u vrijeme vršidbe. Recept je kao i za svaki drugi paprikaš - prvo se izdinsta luk, doda malo mrkve, kada to prokuha, stavi se crvena paprika i dolije voda. Potom se dodaje meso izrezano na komade. Kad se dopola skuha onda se stave krumpiri izrezani na krupnije kako bi dali gustoću i aromu. Potom se stave začini po ukusu. Moje je mišljenje da je gusji paprikaš ukusnijih od svih ostalih, nekako je najsočniji - kaže kuharica Marica Vuković iz KUD-a ‘’Seljačka sloga’’ Šljivoševci. Ruža Boljkovac iz Crkvara pripremila je ćušpajz od bundeva.

- Bundeve se naribaju i posole, malo se stave da odstoje. Paralelno se radi zafrig i to da se na mast stavi brašno i bijeli luk i kad se malo poprži, dodaje se crvene paprike. Kada to bude gotovo, bundeve se ižmiču i stave na zafrig - rekla je Ruža. U nastavku programa prikazan je stari sport - povlačenje konopa. Nakon atraktivnog vaganja, natjecanje je bilo i više nego zanimljivo. U muškoj konkurenciji pobjedu je donijela Udruga starih sportova ‘’Slavonac’’ Našice dok je drugo mjesto pripalo ekipi KUD-a Crkvari. U ženskom dijelu slavila je kipa KUD Crkvari Ortran, druge su bile konopašice našičkog slavonca, a treća je bila ekipa KUD iz Šljivoševaca. Prije nastupa kulturno-umjetničkih društava, nazočne su pozdravili predsjednik KUD-a Crkvari Ivica Podboj te gradonačelnica grada Orahovice Ana-Marija Petin.

- Svaka pohvala organizatorima na ovoj odličnoj slavonskoj večeri. Ovo je pravi pokazatelj kako se čuva narodna, kulturna baština i naravno da smo mi kao gradska vlast prihvatili pokroviteljstvo i pomogli koliko smo mogli. Uz čestitike KUD Crkvari sigurna sam da će još godinama gajiti ovakve običaje i čuvati od zaborava sva ova stara jela i običaje - rekla je Petin. V.Grgurić
VELIKE POHVALE
Velike pohvale izrekao je i zamjenik župana Darko Žužak. “Ovo je posebna večer koja vraća u one prekrasne stare dane kako jelima tako i starim sportovima, pjesmom i plesom. KUD Crkvari jedna je od udruga koja je neumorna u čuvanju običaja i u ime Županije zahvaljujem im i pozivam da ne odustaju, jer ovo je veliko bogatstvo našeg kraja”, rekao je. NA kraju večeri u sklopu kulturno-umjetničkog programa nastupili su KUD-ovi ‘’Seljačka sloga’’ Šljivoševci, ‘’Čačinci’’ i domaćin “Crkvari’’, a sve je završilo uz neizostavnu tamburicu Tamburaškog sastava ‘’Kontra’’. “Nadam se da smo uspjeli vratiti one starije u dobra stara vremena, a mlađe naučili i pokazali kako se nekada živjelo, što se jelo, čime se bavilo i kako se znalo zabaviti i dobro pojesti. Hvala svima koji su pomogli ovoj manifestaciji, domaćicama, kuharima i kuharicama, izvođačima, Gradu i Županiji na pomoći, ljudima iz sela koji su neumorno radili i siguran sam da su svi uživali”, zaključio je idejni začetnik ove manifestacije, počasni predsjednik KUD-a “Crkvari” Stanko Jović.
Možda ste propustili...

NA SJEDNICI ŽUPANIJSKE KOMORE VUKOVAR PREDSTAVLJENI STRATEŠKI DOKUMENTI

Koncem godine VSŽ dobiva novi Plan razvoja

KONSTITUIRANO GRADSKO VIJEĆE GRADA VINKOVACA

Za predsjednika Vijeća izabran Vedran Čuljak iz HDZ-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana