Regija
DODATNA IZDVAJANJA

Bolje će štititi šumu od požara
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Na području VPŽ kombi-vozila dobili DVD Stari Gradac i Javna vatrogasna postrojba Slatina
SLATINA

Iz naknade općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ-a) Ministarstvo poljoprivrede ove je godine izdvojilo 40 milijuna kuna i nabavilo 60 kombi-vozila, 29 pick-up vozila i 2200 kompleta zaštitne opreme za vatrogasce te financiralo osposobljavanje šest tisuća vatrogasaca. Rezultat je to prošle godine sklopljenog ugovora s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, a cilj takvog izdvajanja preventivna je zaštita od požara šuma i potreba podizanja operativne sposobnosti vatrogasaca. Na području Virovitičko-podravske županije kombi-vozila su predana DVD-u Stari Gradac i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Slatina, a stići će još i DVD-ima Suhopolje, Gradina i Špišić-Bukovica. Taj projekt nastavlja se realizirati i u sljedeće četiri godine pa će vatrogasci biti bogatiji za dodatnu opremu i vozila u vrijednosti od 160 milijuna kuna.

– Do sada je sredstvima OKFŠ-a financirana nabava opreme samo za primorske krajeve, a sada je obuhvaćena cijela Hrvatska. Tijekom protupožarne sezone vatrogasne postrojbe s kontinenta dislocirane su na priobalju i otocima kao ispomoć i sastavni su dio sustava u borbi protiv požara - podsjetio je zapovjednik JVP-a Slatina Stjepan Venus prilikom preuzimanja novoga kombi-vozila uz riječi zahvale županu, županijskoj Vatrogasnoj zajednici i Ministarstvu poljoprivrede za dobivenu donaciju. Zahvalu Ministarstvu poljoprivrede, Županiji i Gradu Slatini što podržavaju i pomažu rad vatrogasaca izrekli su također predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Željko Palković i predsjednik Upravnog odbora VZ-a Slatina Dragan Jovanić.

– Osim ovog kombi-vozila, još tri vozila stići će u Slatinu, što iz Tirola, što preko MUP-a, i siguran sam da će i ta vozila poboljšati rad Javne vatrogasne postrojbe. Sudjelovanje Županije u svemu tome vidi se i zapošljavanjem profesionalne zapovjednice županijske Vatrogasne zajednice, što je pokazalo napredak u radu - rekao je župan Igor Andrović

Novo vozilo JVP-a Slatina blagoslovio je župnik vlč. Dragan
Hrgić.

Petar Žarković
Druga lokacija
“JVP Slatina glavni je logistički centar za sva osposobljavanja i aktivnosti koje provodi županijska Vatrogasna zajednica. Nadam da će se pronaći mogućnosti da se JVP Slatine izmjesti s ove lokacije jer nema vlastite garaže, a njihov vozni park se širi. Vatrogasci se sve više obučavaju i treba im veći poligon”, rekla je zapovjednica županijske VZ-a Mateja Fras Venus.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana