Mozaik
ROĐENDAN HODAJUĆE GLAZBE

Walkmanu je četrdeset, izdržao je test vremena
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Sony je u ova četiri desetljeća prodao više od 420 milijuna walkmana, a onaj s audiokasetama ugašen je 2010. godine

U ljeto 1979. svijet je prolazio kroz drugu naftnu krizu, a japanska tvrtka Sony na tržište je izbacila uređaj plave i srebrne boje u obliku ciglice - Walkman TPS-L2. Premda su walkmani prve generacije bili skupi, 300 dolara u današnjoj vrijednosti novca, i nisu mogli snimati, svojom sposobnošću reprodukcije glazbe u stereozvuku brzo su osvojili srca Japanaca, a kasnije i ostalih u svijetu.

Prvi walkmani danas izgledaju kao antikviteti, s poklopcem koji se morao otvoriti kako bi se unutra smjestila kaseta i izdignutim tipkama. Imali su i dva ulaza za slušalice, ‘muški i ženski‘, tako da parovi mogu slušati glazbu istovremeno. Bila je tu i narančasta tipka za stišavanje tona ako pritom požele i razgovarati. Nakon razočaravajuće prodaje u prvome mjesecu, kada je prodano samo 3000 komada, potražnja je eksplodirala, pa je prvi model na kraju prodan u 1,5 milijun primjeraka.

‘Soundtrack‘ mladosti Sony u iduća je četiri desetljeća prodao više od 420 milijuna primjeraka walkmena, a broj modela izbačenih na tržište prestao je brojiti kada ih je bilo tisuću, prije petnaestak godina.

Japanski elektronički div naziv uređaja izabrao je djelomično i zbog popularnosti Supermana u ono doba. "Walkman je moja mladost", kaže 51-godišnji Katsuya Kumagai, obilazeći izložbu u povodu 40. godišnjice prvog modela. Ondje se može vidjeti 230 inačica walkmana i uživati u nostalgiji. Kao 11-godišnjak Kumagai si nije mogao priuštiti walkman i zavidio je djevojkama i mladićima koji bi znali projuriti pokraj njega na koturaljkama i slušalicama na ušima. "Naviru mi uspomene", kaže danas.

Sony je proizvodio walkmane za audiokasete sve do 2010., dugo nakon što je taj format pregazilo i vrijeme i pojava kompakt-diska. Ali tada se, kao i mnogi u industriji, našao uzdrman pojavom Appleova iPoda, kad se odjednom korisnikova cijela glazbena kolekcija mogla slušati u pokretu. No Sony se uspio othrvati i na tržište plasirati moderne, tehnološki razvijene inačice koje danas više nalikuju na pametni telefon i stoje više od dvije tisuće dolara. Scott Fung, 17-godišnjak iz Hong Konga, koji je također posjetio izložbu, ne poznaje vrijeme u kojemu se glazba nije mogla slušati u pokretu. Za walkman je "samo čuo" i došao je zadovoljiti znatiželju. "Otkako znam za sebe, uređaji imaju velike ekrane i nemaju fizičke tipke", rekao je istodobno zureći u svoj smartphone i izloženi rani model walkmana.

Hina
BUDUĆNOST JE SADA NEIZVJESNA
Prvi model walkmana, nekorišten, nedavno je na jednoj dražbi prodan za 40 puta veću cijenu nego što mu je bila prije 40 godina. Sonyjev inženjer Hiroaki Sato, koji je radio na prvim modelima walkmana, kaže da bi bilo “prilično teško” replicirati njegovu tehnologiju jer bi u to trebalo uključiti pedantno reproduciranje mnogo visoko preciznih komponenti. Postojeća inačica walkmena vjerojatno neće izdržati idućih 40 godina jer će se formati snimanja i reproduciranja, kao i punjive baterije, promijeniti do neprepoznatljivosti.
Možda ste propustili...

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike