Osijek
NABAVA ŠKOLSKIH UDŽBENIKA

Roditelji mole knjižare
za što veći broj rata
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Mnogim roditeljima nije dovoljna otplata školske opreme na šest rata, nego traže do 12 obroka

Bliži se početak rujna, a time i nove školske godine, koja 9. rujna počinje za oko 460.000 hrvatskih učenika, odnosno za njih oko 30.000 u Osječko-baranjskoj županiji. Besplatne udžbenike financirane iz državnog proračuna dobit će svi osnovci, a srednjoškolcima će ih roditelji sami morati kupiti - osim onih u sustavu socijalne skrbi. Učenicima u eksperimentalnim školama svi su materijali osigurani europskim novcem.


Da bi što više uštedjeli, roditelji hrle u antikvarijate, gdje rabljene udžbenike plaćaju i 40 % jeftinije od novih. U knjižarama, gdje školske knjige sve više njih plaća obročno, na rate, kažu nam da imaju velik broj predbilježbi, a roditelji mole da im odobre što veći broj rata - jer materijali za srednjoškolce iznose i više od 2000 kuna. Sve je popularnije i naručivanje preko web shopova knjižara i antikvarijata.


- U nas su predbilježbe počele 15. srpnja, nakon odabira udžbenika. Novi udžbenički program u slobodnoj će prodaji biti od idućeg tjedna. Tradicionalno, za sredinu kolovoza imamo najveći interes za kupnjom materijala za osnovce. Što se tiče srednjoškolaca, oni na red dolaze u rujnu. Naime, roditelji često čekaju zadnji tren kako bi vidjeli hoće li se koja radna bilježnica izbaciti s popisa kako bi uštedjeli svaku kunu. Jer kompleti za srednje škole osjetno su skuplji nego za osnovce - ističe voditeljica Školske knjige u Osijeku Rebeka Arambašić. Zato roditelji najčešće posežu za karticama.


- U nas postoji mogućnost otplate na rate tijekom cijele godine. Trenutno je moguća otplata na šest obroka, no roditelji nas mole da im odobrimo i na 12 rata, što inače i prakticiramo upravo u jeku sezone - kaže Arambašić.


S obročnim otplatama često se susreću i u knjižari Nova, gdje je, bez obzira na iznos, kupljenu robu moguće otplatiti u pet ili šest obroka. Naime, iznos koji roditelji trebaju izdvojiti za radne bilježnice gotovo je istovjetan trošku koji će izdvojiti i za ostalu opremu.


- Oduvijek se većina roditelja odlučuje na obročni oblik plaćanja, naročito u sezoni. Jer osim udžbenika i radnih bilježnica, djetetu moraju kupiti i likovne mape, pribor za likovni, kutiju za tehnički, kao i sve drugo potrebno za školu - od olovke, preko pernice, do bilježnica - napominje voditeljica knjižare Nova Ivana Jerković. Predbilježbe su kod njih počele još u lipnju i još traju.


- Sve što su izdavači tiskali, mi imamo. Nažalost, nekih izdanja, kao i inače, još uvijek nema, jer nisu tiskani i na njih će se morati malo pričekati. Kupce molimo za strpljenje - poručuje Jerković.


A što se tiče antikvarijata i kupnje rabljenih udžbenika, ondje jedino nije moguće kupiti udžbenike za 1. razrede gimnazija te za općeobrazovne predmete četverogodišnjih strukovnih škola - koji su bili u eksperimentalnom programu prošle školske godine. Njih moraju kupiti nove.

U III. gimnaziji, primjerice, komplet obveznih i izbornih udžbenika iznosi 2148 kuna. Od radnih bilježnica, kaže ravnatelj Dražen Jakopović, vjerojatno će biti potrebno kupiti samo one iz biologije i stranog jezika, "jer je velik broj kvalitetnih digitalnih radnih materijala Ministarstvo obrazovanja omogućilo dostupno online".


Jasenka Pejaković
Cijene osnovnog kompleta udžbenika i radnih bilježnica za srednju školu iznose i više od 2000 kuna
NOVI PROGRAMI
"S obzirom na to da je za 1. i 5. razrede program potpuno nov, kao i STEM program u 7. razredima (kemija, biologija, fizika), za njih nakon 15. kolovoza uzimamo individualne predbilježbe. Roditeljima će biti javljeno kada materijali stignu, jer će vjerojatno biti manjih kašnjenja", kažu u knjižari Nova.
Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike