Osijek
EDUKACIJA U ORAHOVICI

U Školi mladih Crvenog
križa 150 polaznika
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
Polaznici se, među ostalim, obučavaju za voditelje radionica koje se provode u Crvenom križu

I ove godine u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije organizira Ljetnu školu mladih. Ova, šesnaesta škola tradicionalno će okupiti brojne sudionike iz društava Crvenoga križa, čak oko njih 150. Uz članove hrvatskih, bit će tu i članovi društva iz Doboja i Tuzle te Crvenoga krsta iz Novog Sada.

- U Ljetnoj školi mladih sudionici se obučavaju za voditelje radionica koje se provode unutar Crvenog križa, i to u okviru programa svih društava koja sudjeluju u samoj Ljetnoj školi. Također, obvezuju se da će u područjima iz kojih dolaze provesti najmanje četiri radionice. Zapravo je to animacija mladih za prenošenje znanja u području prve pomoći, realističnog prikaza ozljeda, raznih oblika prevencije djelovanja u izvanrednim situacijama i sl. - najavio je jučer na konferenciji za novinare ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije Marko Đukić. Uz njega su nazočili i predsjednik županijskog Društva Đuro Brataljenović te ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek Denis Ćosić.

Đukić je posebno najavio nešto drukčiju završnu svečanost nego inače, odnosno nakon praktičnog dijela, prikazat će sve naučeno na humorističan i poetičan način. Prikazat će se sve što su sudionici ondje naučili od 17. do 27. kolovoza, koliko će trajati Ljetna škola, a uz to će se prikazati i film o 20 godina županijskog Društva Crvenog križa te će biti otkrivena i spomen-ploča volonterima koji su ispisali povijest Crvenoga križa, poput Željka Čikija, Stjepana Hama i dr.

Ono što odlikuje ovaj događaj svakako jest prepoznatljivost njegove kvalitete i važnosti i u okvirima Hrvatskog Crvenog križa i Crvenih križeva regije te u široj društvenoj zajednici, zbog čega je tako popularan još od svojih početaka.

Marija Mihelić
U OSIJEKU 21 TISUĆA ČLANOVA
Ljetnom školom Crvenog križa u proteklih 15 godina prošlo je više od 1500 mladih. Uz to, zahvaljujući Školi, neprestano raste broj članova, pa je tako u Osječko-baranjskoj županiji oko 36 tisuća članova, a osječki Crveni križ broji ih oko 21 tisuću.

- Članstvo u Crvenom križu raste i dobrovoljnim darivateljima krvi, i onaj tko čak i samo jednom daje krv, odmah postaje naš član - podsjetio je Đukić. Inače, članarina u Crvenom križu za djecu iznosi šest, dok je za odrasle 12 kuna, a zajedništvo i pomoć drugima u nevolji jedno je od najvećih razloga tolikoga broja članova u društvima Crvenoga križa.
Najčitanije iz rubrike