Osijek
IZVIĐAČI SLAVONSKOG HRASTA NA JUGU 2

Promatranje suza sv. Lovre na Bajeru
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek i ovog kolovoza organizira zajedničko druženje uz promatranje noćnog neba i Perzeida iznad Osijeka. Zorislav Babić, tajnik tog odreda, kaže da se tijekom noći s 14. na 15. kolovoza na nebu očekuju zvijezde padalice.

- Ova je pojava kod našeg naroda poznata i pod nazivom Kiša meteora ili Suze svetog Lovre. Pojavu je moguće promatrati tijekom noći, najbolje nakon ponoći, za vrijeme vedrog neba. U improviziranom kampu na jezeru Bajer, u Gradskoj četvrti Jug 2, i ove godine organiziramo promatranje ove lijepe i nesvakidašnje pojave na noćnom nebu, pod nazivom "Meteorski potok Perzeida". Izviđački će kamp biti dostupan od 20 sati 14. kolovoza. Kao i uvijek, uživanje u "svemirskom" ugođaju bit će upotpunjeno brojnim popratnim programskim sadržajima. U velikom će šatoru biti organizirana radionica-prezentacija, na kojoj će prisutni moći saznati mnoge zanimljivosti iz svijeta astronomije. Glavna je tema "50 godina od osvajanja Mjeseca", ali i zanimljivosti iz izviđačkog programa koji se s djecom i mladima provodi u prirodi - poziva Babić Osječanke i Osječane da im se pridruže.

Program radionice započinje 14. kolovoza u 22 sata, nakon čega slijedi promatranje ovog prirodnog fenomena na nebeskom svodu. Planirani program nastavlja se i sljedećeg dana, 15. kolovoza, od 8 sati provođenjem radionica i igraonica na prostoru Izviđačkog parka, uz jezero Bajer.

- Onima koji su spremni za cjelonoćno druženje s noćenjem u šatoru ili pod vedrim nebom preporučujemo vreću za spavanje, poneki sendvič i bočicu s vodom. A na pitanje: "Vremenske (ne)prilike?", Babić odgovora: "Ništa nam ne može ovaj dan pokvariti." D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike