Mozaik
TERASA NA DUNAVU

Le Figaro na 10 stranica objavio ljepote Slavonije
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
Ona je muzej na otvorenom koji će oduševiti ljubitelje netaknute prirode i kulturne baštine

Jedan od najutjecajnijih francuskih medija magazin Le Figaro, objavio je u svom tjednom izdanju veliku reportažu o Slavoniji na 10 stranica. Reportažu je pripremio Jean-Louis Tremblais, vrsni novinar i zaljubljenik u Hrvatsku u suradnji s Ericom Martinom, jednim od najcjenjenijih francuskih fotografa. Ovaj je dvojac tijekom rujna prošle godine u organizaciji Hrvatske turističke zajednice boravio u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a njihova „slavonska iskustva“ pretočena su u veliku fotoreportažu pod naslovom „Na granicama Hrvatske. Terasa na Dunavu“.

U objavljenoj reportaži, koju će vidjeti milijuni potencijalnih francuskih turista, Slavonija je nazvana muzejom na otvorenom koji će oduševiti ljubitelje netaknute prirode i kulturne baštine, kao i one koje privlače neotkriveni krajolici daleko od turističke vreve i dobro poznatih lokaliteta. „Od gurmana do ljubitelja povijesti, vina, konja i prirode, Slavonija je neotkriven kutak Europe za goste istančana ukusa“, otkrivaju reporteri utjecajnog francuskog tjednika.

Uzgoj lipicanaca posebno je oduševio francuske reportere, kao i djelatnici ergele u Đakovu koji predano rade svoje poslove s ciljem nastavljanja i očuvanja obiteljske tradicije. U reportaži su spomenute i tradicionalne manifestacije koje se njeguju u Slavoniji, poput Vinkovačkih jeseni koje zadržavaju autentičnost, što je rijetkost u turističkim destinacijama današnjice. Također, ova povijesna regija predstavljena je kao gastronomski raj za ljubitelje lokalnih specijaliteta poput kulena i različitih sorti vina poput traminca i graševine. U posebnom dijelu članka pod nazivom „Hedonistički i kulturološki bijeg od svakodnevice“ naveden je detaljan pregled najatraktivnijih restorana, hotela, parkova i muzeja koje obvezno treba posjetiti. Tremblais i Martin obišli su i brojne druge turistički atraktivne lokalitete kao što su Kopački rit, etnoselo Karanac, Muzej vučedolske kulture, katedralu u Đakovu.

S tržišta Francuske Hrvatska bilježi izvrsne rezultate zahvaljujući i projektima poput objava reportaža renomiranih novinara. Tako je tijekom prvih sedam mjeseci ostvareno 315 tisuća dolazaka i 1,1 milijun noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od sedam posto u dolascima, i šest posto u noćenjima.

Igor Mikulić
315

tisuća dolazaka turista ostvareno je ove godine u Slavoniji
1,1

milijun noćenja bilo je do srpnja ove godine u Slavoniji
U kulinarskoj emisije “Cuisine impossible” francuskoj publici bit će predstavljeno umijeće pripreme fiša
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana