Novosti
NOVI PRIJEPORI OKO GENIJALNOG IZUMITELJA

Žigmanov: Ministar bi se trebao više posvetiti zaštiti Hrvata nego brinuti se o Tesli
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.

Čelnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov pozvao je u ponedjeljak srbijanskog ministra kulture Vladana Vukosavjevića da se više posveti očuvanju hrvatske kulturne baštine u Srbiji umjesto Nikoli Tesli, koji je proteklih dana izazvao nove prijepore između Beograda i Zagreba.


Vukosavljević je u petak optužio Hrvatsku da prisvaja Teslu, američkog i hrvatskog izumitelja srpskog podrijetla, tako što ga planira predstaviti kao svog izumitelja na EXPO-u u Dubaiju 2020. "Sa žaljenjem pratimo začudni, ničim izazvan interes ministra kulture i informiranja Vladana Vukosavljevića o Nikoli Tesli, Srbinu iz Hrvatske, njegovu statusu i funkcijama koje on ima u suvremenim kulturnim praksama u Hrvatskoj, državi u kojoj su politički predstavnici srpske zajednice dio vladajućih struktura“, izjavio je za Hinu Žigmanov. Predsjednik Demokratskog saveza saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u srbijanskom parlamentu smatra da ministrova "nacionalna ekskluzivnost i ostrašćenost" neće pridonijeti prijeko potrebnoj normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, nego će biti novi otegotni moment. "S druge strane, građani hrvatske nacionalnosti u Srbiji više bi voljeli čuti od srbijanskog ministra kulture, recimo, koje su sve aktivnosti i s koliko financijskih sredstava bile poduzete na planu očuvanja ovdašnje hrvatske materijalne kulturne baštine, napose sakralne, jer je jedan broj katoličkih crkava u izuzetno lošem stanju“, rekao je Žigmanov.


Ministarstvo kulture i informiranja Srbije priopćilo je u petak da najoštrije osuđuje "nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi“, reagirajući tako na najavu da će se Hrvatska na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla. Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u subotu je izjavila da se Hrvatska s poštovanjem sjeća Tesle, ne pokušavajući negirati njegovo podrijetlo.
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da se i Hrvati i Srbi mogu ponositi Nikolom Teslom. Grlić Radman je u razgovoru za N1 istaknuo kako smatra da je reakcija iz Srbije "nepotrebna" i da primjera slavnih osoba s dvostrukim identitetom ima svagdje u svijetu. "Nikola Tesla rođen je u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, on je uvijek govorio da se ponosi hrvatskom domovinom i srpskim podrijetlom", rekao je ministar na N1. Naveo je primjer Nikole Šubića Zrinskog, kojeg slave i Hrvati i Mađari, te Lavoslava Ružičke, Vukovarca nagrađenog Nobelovom nagradom za svoj rad u Švicarskoj. "U svakom slučaju, u jednom dijalogu možemo se ponositi i Hrvati i Srbi da smo imali takvog čovjeka svjetskog glasa. On je univerzalni čovjek koji je pridonio čovječanstvu", zaključio je ministar. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti