Regija
U OPĆINI ČEMINAC

Veća naknada i ponovno
naplata “traktorine”
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Posljednja sjednica Općinskog vijeća i neke odluke izazvale buru negodovanja
ČEMINAC

Posljednje održana sjednica Općinskog vijeća Općine Čeminac, točnije izglasavanje nekih odluka, izazvala je (novu) buru negodovanja oporbenih vijećnika i dijela mještana ove općine.

Riječ je, prije svega, o povećanju komunalne naknade te Odluci o nerazvrstanim cestama.

- Pinjuhova (dr. Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac) nezavisna većina na sjednici je Općinskog vijeća izglasala novo povećanje komunalne naknade s 0,55 na 0,65 kuna, što je 18-postotno povećanje - objašnjava oporbeni općinski vijećnik Matko Perković (HDSSB), naglašavajući kako je i dosadašnjih 0,55 kuna poprilično velika komunalna naknada, zbog čega je prije organiziran i prosvjed. Tvrdi kako je načelnik očito prisiljen puniti općinsku blagajnu na ovaj nepopularan način.

- Puno obećanja i nerealnih planova želi nadomjestiti uzimanjem od onih koji rade i stvaraju - kaže Perković, nastavljajući kako je nezadovoljan i odlukom koja načelniku omogućava ponovno uvođenje naknade za korištenje javnih površina, takozvanu traktorinu. Vladajuća većina je, naime, donijela Odluku o nerazvrstanim cestama, u kojoj se spominje plaćanje naknade za prekomjernu upotrebu nerazvrstanih cesta, čiji iznos utvrđuje načelnik posebnom Odlukom.

Podsjetimo, Visoki Upravni sud RH ukinuo je nedavno članak 6. Odluke o općinskim porezima u dijelu stavka 3.‘‘Način uporabe javnih površina - iznos‘‘, kojim se utvrđuje iznos godišnjeg poreza za korištenje javnih površina s obzirom na vrstu vozila i njihove karakteristike… Obrazloženo je kako je Općina Čeminac dijelom Odluke da se porez na korištenje javnih prometnih površina plaća za motorna i priključna vozila, postupila protivno odredbama Zakona o lokalnim porezima, koji takvu vrstu poreza ne propisuje, te ju je, kao nezakonitu - trebalo ukinuti. No Pinjuh je još tada isticao kako im je Visoki Upravni sud ukidanjem dijela Odluke samo dao smjernicu za izradu pravovaljane Oduke.

- Premda nam je odobreno donošenje takve Odluke, svima je promaknulo kako je u cijelom tekstu, iza riječi ‘‘javne površine‘‘, trebalo samo dodati ‘‘u vlasništvu općine Čeminac‘‘ - rekao je Pinjuh, komentiravši odluku Visokog Upravnog suda, naglašavajući tada kako će Općinsko vijeće ispraviti tekst odluke i nastaviti s njezinom primjenom. Dodao je još kako je sve skupa dokaz da nekoliko mještana zajedničku imovinu koristi za vlastito bogaćenje, što, u vrijeme dok je načelnik, neće dozvoliti.

Ivica Getto
poskupljenje
naknada veća 18 posto
Zatražili mišljenje Ureda državne uprave
Oporbenim vijećnicima čeminačkog Općinskog vijeća zasmetala je i činjenica što su materijale za obje ‘’sporne’’ točke dnevnog reda dobili tek uoči sjednice, pa su bili nespremni za bilo kakvu raspravu o njima. Nadalje, Perković tvrdi kako je predsjednika Općinskog vijeća Marija Kralja pozvao da podnese ostavku na predsjedničkom mjestu, obrazloživši to istragom koja se protiv njega vodi zbog kaznenog djela počinjenog na štetu općine Čeminac. Kralj je to, dakako, odbio. Oporba je, podvlači Perković, mišljenje o pravovaljanosti, odnosno zakonitosti, odluka, donesenima na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća općine Čeminac, zatražila od Ureda državne uprave. O odgovoru će, dodaje, kada ga dobiju odmah izvijestiti javnost.
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike