Regija
USUSRET PROSLAVI DANA GRADA ŽUPANJE

Izložbe, Grašo, motosusreti i brojni koncerti
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
ŽUPANJA

Manifestacijom Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, u organizaciji Udruge stanara šokačkih stanova Đeram počeo je program obilježavanja Dana grada Županje i svetkovine nebeskog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja, kojeg Županjci slave 29. kolovoza. Građani su protekle subote na Trgu kralja Tomislava kušali domaće lepinje, lepinjice, pogače i masni kruh koje su stanarice i stanari na starinski način pripremili na stanu. U subotu će u organizaciji LU-a Gaj biti čobanijada čiji će se sudionici okušati u kuhanju čobanca, a ribiči i Restoran Sava 20. kolovoza organizirat će Ribarsku večer. Dva dana kasnije građani će moći razgledati izložbu slika nastalih na likovnoj koloniji održanoj krajem lipnja. U petak, 23. kolovoza, na programu je izložba “Djetinjstvo u Županji 60-ih” koju organizira Zavičajni muzej Stjepana Grubera, autor je Marta Huber, kustos povijesne zbirke. Županjci su Muzeju za potrebe izložbe privremeno ustupili, ili trajno darovali predmete iz tog razdoblja, fotografije o načinu života tadašnje djece i mladih, predmete poput igračaka i dječjih sportskih rekvizita, zatim sličice, salvete, lutkice, spomenare... Tu je i odjeća i obuća iz tog razdoblja te dijelovi kućnog interijera.

U sklopu programa bit će održani i XIV. Motosusreti, brojni sportski sadržaji, od teniskog i šahovskog turinira, utrke na 5000 metara do natjecanja u gađanju glinenih golubova i natjecanja u ribolovu... U Parku 131. brigade HV-a održat će se 6. River Jazz Festival, a zanimljivi koncerti bit će i na gradskom izletištu Poloji. Svatko će moći pronaći nešto za sebe. Nastupit će Soul Stash/ Hojsak&Novosel - Jazz tambura, DJ Umbo (Funk&Jazz Lounge), Custom band, Problem Child - ACDC Tribute, Killerface, Dino Jelušić & Animal Drive, Atma Mundi Ensemble/Pavle Jovanović kvartet... U nedjelju, 25. kolovoza, bit će održani Memorijal Ivana Balentovića-Mašinog “Oj, dorati”. Pravi spektakl u Županji očekuje se u srijedu navečer, 28. kolovoza, uoči Dana grada. U 21 sat na središnjem gradskom trgu nastupit će odlični Petar Grašo, a nebo nad Županjom obasjat će veličanstveni vatromet.

U Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja bit će organiziran ljetni oratorij - molitveno-zabavni program. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća bit će uručena javna priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Dobitnici Srebrnog grba su Hrvatski radio Županja za 50 godina rada i djelovanja u medijskom prostoru, OŠ Ivana Kozarca – Glazbeni odjel za 50 godina djelovanja i poseban doprinos razvoju glazbene kulture i Župa sv. Nikole Tavelića za 50 godina djelovanja. M.L.O.
Zahvalnice
Zahvalnice će biti uručene Udruzi stanara šokačkih stanova Đeram za deset godina rada Antunu Balentoviću – Mašinom za rad u toj udruzi, Janji Juzbašić za dugogodišnje vođenje Zavičajnog muzeja, čuvanje i promociju muzejske baštine, dr. Vlatku Kopiću za rad u zdravstvu i Medicinskom fakultetu u Osijeku i Nadi Maričić, volonterki u Udruzi Žir. Dobitnici zahvalnice su i Antun Nikolić -Tuca za doprinos u tamburaškoj glazbi i Lidiji Samardžija za rad u glazbenoj industriji.
Najčitanije iz rubrike