Osijek
STATISTIKA BROJA KORISNIKA I POSUDBI KNJIŽNIČNE GRAĐE

GISKO privukao
210 novih korisnika
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.

Prema izvješću Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek za 2018. godinu, vidljivo je kako se tijekom 12 mjeseci ondje upisalo 7639 korisnika, a stvarna je brojka iznosila 14.333 korisnika, u izvješću stoji kako su Osječani posudili ili u čitaoničkim prostorima koristili čak 294.481 jedinicu knjižnične građe. Samo iz toga proizlazi kako čitateljskih navika u srcu Slavonije ne nedostaje, stoga, vođeni trenutačnim gužvama na odjelima i u ograncima GISKO-a, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje s brojem korisnika i posudbi tijekom ovih ljetnih mjeseci.


Naime, poznato je kako ljetno radno vrijeme ni malo ne zakida GISKO-ve korisnike jer im omogućava pristup knjižničnoj građi po izmjeničnom principu - kada Središnja knjižnica radi prijepodne, ogranci Industrijska četvrt, Jug 2, Retfala i Donji grad rade poslijepodne i obratno, uz iznimku ogranka Novi grad, koji je ovoga ljeta zatvoren do 31. kolovoza. Knjižnična građa je tako Osječanima dostupna svakog radnog dana, kao i subotom od 8 sati do 12.30, pa ne čudi i visok odaziv korisnika koji u beletristici i publicistici žele uživati u vrijeme godišnjih odmora, kada vladaju gotovo nepodnošljivo visoke temperature.


GISKO je zbog toga od početka lipnja, zaključno s 9. kolovoza, privukao čak 210 novih korisnika, a najveći je interes zabilježen tijekom srpnja, kada se učlanilo 110 novih korisnika. U istom razdoblju članstvo u GISKO-u obnovilo je ukupno 849 korisnika, a uz očekivani porast u srpnju, s 421 obnovom članstva, samo u prvih devet dana kolovoza svoje iskaznice za knjižnicu obnovilo je već 108 starih korisnika.


Što se tiče statistike zaduženja, u nepuna dva i pol mjeseca korisnici GISKO-a posudili su ili u čitaoničkim prostorima koristili, čak 40.291 primjerak knjižnične građe od čega većina, odnosno 16.395 primjeraka, očekivano dolazi iz Posudbenog odjela za odrasle, a slijede Ogranak Donji grad s 6841 zaduženim primjerkom, Ogranak Retfala s 5801 primjerkom te Dječji odjel s 4308 primjeraka. Naposljetku treba napomenuti kako je od početka lipnja zabilježeno gotovo 20.000 posjeta korisnika odjelima i ograncima GISKO-a, što je uistinu mnogo, čak i za ljetne prilike.
- Korisnici su kod nas uvijek dobrodošli, a iako ljetnim žegama uskoro dolazi kraj, nadamo se da će se ovaj pozitivan trend nastaviti, odnosno da broj posudbi u sljedećim mjesecima neće pasti, kako bi Osječani dokazali da cijele godine žele čitati i istraživati nova djela - poručuju iz GISKO-a, zadovoljni odazivom sugrađana tijekom ljetnih mjeseci. M.Mandić


Marko Mandić
U nepuna 2,5 mjeseca korisnici GISKO-a posudili su ili čitaonici koristili 40.291 primjerak knjižnične građe
Možda ste propustili...

TRUDNICE OGORČENE ZBOG ZABRANE PRATNJE OČEVA NA POROĐAJIMA

KBC Osijek: Vodimo se mišljenjem Hrvatskog društva za ginekologiju

TESTIRANJE NA INTOLERANCIJU NA HRANU

Sve više ljudi alergično je na neku namirnicu

MOST MALO ZATVOREN, MALO OTVOREN

Građani uskraćeni za točnu informaciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV “PODIVLJAO” U DALJU

Ribiče i šatore Dunav
gotovo odnio nizvodno

2

DIVLJE ŽIVOTINJE U SREDIŠTU GRADA

Zimska luka postala stalni dom za vidre, dabrove i kormorane

3

UNIKOM D.O.O. NAGRAÐUJE SVOJE KORISNIKE

Besplatna podjela komposta
prigodom placanja racuna