Osijek
STATISTIKA BROJA KORISNIKA I POSUDBI KNJIŽNIČNE GRAĐE

GISKO privukao
210 novih korisnika
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.

Prema izvješću Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek za 2018. godinu, vidljivo je kako se tijekom 12 mjeseci ondje upisalo 7639 korisnika, a stvarna je brojka iznosila 14.333 korisnika, u izvješću stoji kako su Osječani posudili ili u čitaoničkim prostorima koristili čak 294.481 jedinicu knjižnične građe. Samo iz toga proizlazi kako čitateljskih navika u srcu Slavonije ne nedostaje, stoga, vođeni trenutačnim gužvama na odjelima i u ograncima GISKO-a, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje s brojem korisnika i posudbi tijekom ovih ljetnih mjeseci.


Naime, poznato je kako ljetno radno vrijeme ni malo ne zakida GISKO-ve korisnike jer im omogućava pristup knjižničnoj građi po izmjeničnom principu - kada Središnja knjižnica radi prijepodne, ogranci Industrijska četvrt, Jug 2, Retfala i Donji grad rade poslijepodne i obratno, uz iznimku ogranka Novi grad, koji je ovoga ljeta zatvoren do 31. kolovoza. Knjižnična građa je tako Osječanima dostupna svakog radnog dana, kao i subotom od 8 sati do 12.30, pa ne čudi i visok odaziv korisnika koji u beletristici i publicistici žele uživati u vrijeme godišnjih odmora, kada vladaju gotovo nepodnošljivo visoke temperature.


GISKO je zbog toga od početka lipnja, zaključno s 9. kolovoza, privukao čak 210 novih korisnika, a najveći je interes zabilježen tijekom srpnja, kada se učlanilo 110 novih korisnika. U istom razdoblju članstvo u GISKO-u obnovilo je ukupno 849 korisnika, a uz očekivani porast u srpnju, s 421 obnovom članstva, samo u prvih devet dana kolovoza svoje iskaznice za knjižnicu obnovilo je već 108 starih korisnika.


Što se tiče statistike zaduženja, u nepuna dva i pol mjeseca korisnici GISKO-a posudili su ili u čitaoničkim prostorima koristili, čak 40.291 primjerak knjižnične građe od čega većina, odnosno 16.395 primjeraka, očekivano dolazi iz Posudbenog odjela za odrasle, a slijede Ogranak Donji grad s 6841 zaduženim primjerkom, Ogranak Retfala s 5801 primjerkom te Dječji odjel s 4308 primjeraka. Naposljetku treba napomenuti kako je od početka lipnja zabilježeno gotovo 20.000 posjeta korisnika odjelima i ograncima GISKO-a, što je uistinu mnogo, čak i za ljetne prilike.
- Korisnici su kod nas uvijek dobrodošli, a iako ljetnim žegama uskoro dolazi kraj, nadamo se da će se ovaj pozitivan trend nastaviti, odnosno da broj posudbi u sljedećim mjesecima neće pasti, kako bi Osječani dokazali da cijele godine žele čitati i istraživati nova djela - poručuju iz GISKO-a, zadovoljni odazivom sugrađana tijekom ljetnih mjeseci. M.Mandić


Marko Mandić
U nepuna 2,5 mjeseca korisnici GISKO-a posudili su ili čitaonici koristili 40.291 primjerak knjižnične građe
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAVEN PAVLOVIĆ - DOBAR PRIMJER POSLOVNE ODLUČNOSTI

Dao otkaz na poslu, uzeo poticaje pa otvorio svoju cvjećarnicu u Retfali

2

ŽUPANIJA ODGOVORILA NA POTREBE

Cvjetno naselje prvi put dobilo ambulantu

3

ŠKOLSKI OBROK ZA SVE

Topli obroci i proizvodi OPG-ova osvajaju škole