Novosti
JEDINA SANKCIONIRANA NAKON NESREĆE

Liječnici kazna od 5000 kuna i pretraga ordinacije
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
Nakon prometne nesreće u kojoj je 11. srpnja na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni na tročlanu obitelj naletio vozač pod utjecajem droga već za desetak dana obiteljska liječnica kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent dobila je nalog za pretragu ordinacije. Kako navodi Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, u nalogu je zatražena provjera računala i medicinske dokumentacije pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja. Liječnici je određena kazna od 5000 kuna. Koordinacija podsjeća kako Zakon o sigurnosti prometa motornim vozilima propisuje da "ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost zbog koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište".


"Dosad smo u više navrata upozoravali kako isti zakon ne definira koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u radi upućivanja vozača na izvanredni zdravstveni pregled, a za koje se odgovornost prebacuje na liječnika obiteljske medicine koji nije vještak, niti je specijalist medicine rada. Teoretski, bilo koja promjena zdravstvenog stanja (alergija, bolovi u kralježnici i zglobovima, dijabetes, sve kardiovaskularne bolesti, uzimanje različitih lijekova…) može biti shvaćena kao uzrok moguće prometne nesreće, a obiteljski liječnik slijedom toga može postati predmetom istrage", navodi KoHOM te dodaje kako godinama kroz razne institucije pokušavaju upozoriti na nemogući položaj u kojem su se našli obiteljski liječnici. Ističu i kako su se netom nakon nesreće na naplatnim kućicama zbog toga obratiti i državnom tajniku Ministarstva unutarnjih poslova.


"Nakon rekordno brzog pravosudnog postupka, jedini osuđeni u ovom slučaju je obiteljski liječnik! Na konkretnom primjeru pacijenta koji je skrivio strašnu prometnu nesreću u Svetoj Heleni, iako je boravio na bolničkom liječenju, sudac prema ovom
zakonu koji definira odgovornost svih liječnika u sustavu, nije jednako postupio prema bolničkom liječniku, što još jednom dokazuje proizvoljno i nedefinirano tumačenje spornih zakonskih odredbi. Nakon ovog događaja, a s obzirom na to da nemamo spoznaju tko je od naših pacijenata vozač, odlučili smo podsjetiti sve svoje kolege liječnike, bez obzira na specijalnost da još jednom prouče zakon, svoju prekršajnu i kaznenu odgovornost te striktno poštuju i sustavno primjenjuju njegove odredbe prijavljujući promjene zdravstvenog stanja svih svojih punoljetnih pacijenata, potencijalnih vozača", ističe KOHOM te predlaže uvođenje periodičnih pregleda svih vozača, i to za mlađe od 65 godina svakih deset, a za starije od 65 svakih pet godina. D.Pav.
KoHOM: Treba uvesti periodične preglede svih vozača, pa i mlađih od 65 godina
Možda ste propustili...

PROTOKOLI U ŽUPANIJSKIM DOMOVIMA ZA STARIJE I NEMOĆNE

Od 1. lipnja posjeti 15-ak minuta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JE LI ŠEF SDP-A SPOSOBAN ZA DRŽAVNU FUNKCIJU?

Nepoznavanje osnovnih činjenica kompromitira Davora Bernardića

2

ŽELJKO ZUBČIĆ, RAVNATELJ KBC-A OSIJEK, U BORBI ZA JOŠ JEDAN MANDAT

Nakon koronavirusa gradnja nove bolnice čini se laganom

3

ZAVRŠETAK SREDNJOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA

Maturanti: Godinu ćemo pamtiti po svemu onom što nismo imali