Sport
U DERBIJU NEDOSTAJALI SAMO POGODCI

Skender zadovoljan:
Protiv Dinama nismo imali
lošeg mjesta u momčadi
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Osijek je imao odgovor na sve izazove koje je pred njega stavio Dinamo, a bio je i bliže pobjedi

Prvi ovosezonski derbi HNL-a koji su u Gradskom vrtu odigrali Osijek i Dinamo bio je kao "slasna torta bez šlaga". Utakmica je bila puna tempa i uzbuđenja, prilika za pogotke na obje strane nije nedostajalo, ali te večeri su vratari Ivica Ivušić i Dominik Livaković "spustili rampu" i rekli napadačima "ne".

Obojica su imala po dvije čudesne intervencije kojima su spasili svoja vrata, a Ivušić je tome dodao još jednu veliku obranu kada je u već poodmakloj fazi susreta zaustavio nalet Atiemwena. I zato je utakmica završila "čistih mreža". Međutim, bila je ona dokaz kako i susret bez pogodaka može biti zanimljiv gledateljima. Emocija nije nedostajalo, a eksplodirale su u 90. minuti, kada je u kaznenom prostoru Dinama pao Mirko Marić. Velika većina gledatelja na stadionu je pomislila kako je se radi o čistom kaznenom udarcu, ali je ispalo da je riječ o tek lošoj Marićevoj glumi zbog koje je dobio i žuti karton. No to nije spriječilo publiku na snažan val negodovanja, a teško nam se sjetiti kada se posljednji put Gradski vrtom razlijegalo tako glasno "buuuu" upućeno arbitrima.

Dobri bijelo-plavi
No sudac Mario Zebec donio je ispravnu odluku u toj situaciji, koliko god to navijačima bijelo-plavih bilo teško priznati. Zanimljiv pogled na tu situaciju imao je trener Osijeka Dino Skender.

- Dao bih sve na svijetu da je to bio kazneni udarac, iako bi mi bilo mnogo draže da je Marić uputio udarac ako je mogao ili uposlio jednog od igrača koji su mu bili slobodni, točnije da smo završili tu akciju koja je obećavala.

Šteta, najbolji strijelac Osijeka prošle sezone od tri izbora izabrao je najlošiji, pad a da nije bio ometan i zato je zaradio "kaktus". Međutim, ako gledamo ukupan nastup bijelo-plavih, onda je dojam posve drukčiji, mnogo pozitivniji. Osijek je protiv jakog suparnika odigrao hrabru utakmicu u kojoj je imao odgovor na sve izazove. Dinamo je pokušavao slomiti Osječane čestim promjenama ritma, a u dva su navrata "modri" opasno stisnuli osječku momčad za vrat. Početkom drugog poluvremena i u završnici susreta Osijek je bio u okruženju, ali je znao odgovoriti. Nije se stisnuo, nego je uzvratio udarac, pa je baš u tim razdobljima velike Dinamove dominacije stvarao najbolje prilike za pogodak.

- Odlična je bila utakmica, vrlo intenzivnog tempa s obje strane od samog početka. Mislim kako smo bili malo bliže pobjedi i šteta je što nismo iskoristili neku od stvorenih prilika. Da smo uspjeli zabiti pogodak u završnici susreta, bila bi nam to najbolja nagrada za silan trud i potrošenu energiju - rekao je Dino Skender, trener nogometaša Osijeka, pa dodao:

- Nismo imali lošeg mjesta u momčadi. Posljednja linija na čelu s vratarom Ivušićem odradila je odličan posao u trenucima kada smo bili pod pritiskom, a vezni red je tijekom cijelog susreta djelovao vrlo sigurno, što je u ovakvim utakmicama iznimno važno. Ovo nam je iznimno važna utakmica za samopuzdanje i za susrete koji nam dolaze. Sad moramo pokazati kako na ovaj način možemo igrati u kontinuitetu.

Doista je bijelo-plavima nedostajalo samo malo sreće za drugi uzastopni trijumf protiv Dinama u Osijeku, ali ponekad nogomet nije spreman isporučiti zasluženu nagradu za uloženi trud.

Odlični Šorša
Tim je remijem završila i pobjednička serija Osijeka i Dine Skendera na domaćem terenu. Otkako je sjeo na klupu bijelo-plavih, Skender nije do Dinama izgubio ni boda na osječkom stadionu. Sedam od sedam je bilo, a aktualni prvak je zaustavio taj niz. No nije se očajavalo zbog toga. Sada ćemo govoriti o nizu bez poraza na domaćem terenu, što također dovoljno dobro zvuči. Sada je Osijek na osam utakmica.

- Možda će ovo što ću reći malo zazvučati čudno, ali meni je izvedba nekada važnija od rezultata. Ako bih u toj utakmici morao birati između ovog remija i dobre igre ili pobjede u slabom nastupu, uvijek bi izabrao ono prvo. Dobra igra je dugogočni stimulans za momčad, a kroz dobru igru mora doći i niz dobrih rezultata. Izgledali smo kao vrlo ozbiljna momčadi, i to me najviše veseli - kaže trener bijelo-plavih.

Osim momčadske dobre igre, živnuli su i neki pojedinci. Tomislav Šorša odigrao je odličnu utakmicu, posljednji put smo ga u takvom izdanju gledali još protiv PSV-a prije dvije godine.

- Zbog njega mi je posebno drago, a žao mi je što se nije upisao i u strijelce. Zaslužio je to više od svih jer je odličan i karakteran čovjek. Kritike koje su u posljednje vrijeme stizale na račun njegove igre bile su malo pretjerane, a on je partijom protiv Dinama psihološki na neki način pobijedio sam sebe - rekao je Skender.

Možda je Šoršu trgnuo i dolazak novog igrača na njegovu poziciju - Igora Silve. Očito stari dobri Šorša ne misli svoje mjesto u momčadi prepustiti bez borbe. Osim njega odlične role imali su, naravno, vratar Ivušić i Ante Majstorović, koji je doslovce bio neprelazan. Valjda je htio pokazati svojim bivšim poslodavcima kako su pogriješili što mu nikada nisu dali pravu priliku. U moru tih dobrih stvari jedna malo lošija je zapala u oko. Boško Šutalo bio je malo previše razigran u nekim situacijama kada se otvarala igra što se bijelo-plavima znalo stvoriti ozbiljne probleme.

- To ide na moju dušu. Uvijek tražim od zadnje linije da igraju, a posebno nam je to bilo važno u trenucima kada je Dinamo imao naglašenu inicijativu. Nismo smjeli nabijati jer bi nam se te lopte vraćale kao od zida pred kazneni prostor. Dobro, možda je Šutalo u nekim situacijama imao jednostavnija rješenja, ali nema veze, taj način igre je rizik koji želimo i moramo uzeti - zaštitnički se postavio Skender prema svom najmlađem prvotimcu.

Na kraju dana ostat će dojam kako je Osijek bio bliži pobjedi u toj utakmici. Nije se dogodila, ali su bijelo-plavi pružili igru koja obećava za dalje. Prvenstvo je dugo, a Osječani, ako nastave igrati na ovaj način, sigurno će biti sve bolji i bolji.

Dalibor Keler
VESELI NAČIN NA KOJI JE OSIJEK IGRAO
PILJ OUT, VRAĆA SE JUGOVIĆ
Mišići i dalje stvaraju probleme u osječkom prvoligašu. S ložama prednjim ili zadnjim muče se Laszlo Kleinheisler, Marin Pilj i Vedran Jugović. I dok je Mađar, čini se, svoje brige riješio, problem se pojavio s Marinom Piljem. Preskočio je utakmicu protiv Dinama, ali, nažalost, to neće biti sve. Zbog rupture mišića izvan terena će biti najmanje dva tjedna. Ipak, ima i dobrih vijesti. U normalan rad od danas bi se trebao uključiti Vedran Jugović. Jedno od ljetnih pojačanja također je izvan stroja bilo zbog rupture mišića, i to praktično još od priprema. Istina, ulazio je u dvije utakmice (Slaven Belupo i CSKA), ali jasno se vidjelo kako nije u optimalnom stanju. Sada je valjda zdrav, pa bi, isto kao i posljednje pojačanje koje je stiglo u Gradski vrt, desni bočni Igor Silva, trebao kandidirati za susret protiv Rijeke u sljedećem prvenstvenom kolu.
Nenad Bjelica

trener Dinama

- Ove sezone konkurencija u HNL-u je puno jača nego prošle. Osijek, Hajduk, Rijeka će nam opasno prijetiti, pa očekujem mnogo neizvjesniju borbu za titulu prvaka negoli je to bilo lani.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike