Osijek
OBIŠLI SMO NEKOLIKO LOKACIJA U SREDIŠTU GRADA NA KOJIMA BUJA AMBROZIJA

Za crveno na peludnom semaforu odgovorni i građani
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.

Da za crveno svjetlo na peludnom semaforu za korove, među kojima je najzabrinjavajući pelud ambrozije, nisu odgovorne samo obilne kiše i visoke temperature, nego i ljudski faktor, odnosno nemar onih pojedinaca koji su ga dužni uništiti, uvjerili smo se prilikom subotnjeg obilaska nekoliko lokacija u užem i širem središtu grada, gdje buja ovaj najjači peludni alergen.

Jedna od njih je ona u Reisnerovoj ulici na kućnom broju 123, mjestu gdje nekoć stajala kuća, a sada stoji prazan plac prepun korova, među kojim dominira ambrozija koja se uzdiže i do dva metra visine. Jedan zaista neshvatljiv prizor koji otvara pitanje što rade nadležne službe kada već vlasnici nekretnine godinama ništa ne poduzimaju. Čak i ako zanemarimo alergijski aspekt ove reportaže, smeće i prazne boce koje smo također zatekli na istoj lokaciji, skrivene u gustom korovu, predstavljaju estetsku "šaku u oko" u širem središtu grada. Bit ćemo cinični i reći da se sjajno nadovezuje na obližnju bivšu Šibicaru, osječku verziju Hundertwasserove kuće u Beču, iz koje buja raznolika vegetacija, pa tako i korov.

Obilazak smo nastavili u Strossmayerovoj ulici, na prostoru gdje bi trebala biti smještena nova Opća gimnazija, gdje smo zatekli identičnu situaciju.

Crveno na uvodno spomenutom semaforu pridonosi i ambrozija koju smo uočili kod bajera u Bosutskom naselju, gdje je također poprimila nevjerojatne proporcije. Ovo su samo tri kritične točke koje smo uočili prilikom subotnje vožnje gradom, vjerujemo ne i jedine, stoga i ovim putem apeliramo na nadležne institucije, kao i na neodgovorne pojedince na čijim posjedima buja ova biljka, da imaju u vidu da je prema podatcima osječkog KBC-a u gradu čak 6000 oboljelih od alergijskih bolesti, od čega je veliki broj alergičnih na ambroziju. Među oboljelima je 44,3 % muškaraca i 55,7 % žena, a problem je izraženiji kod djece nego kod odraslih. Pretpostavlja se da je na pelud ove biljke inače alergično između 5 do 15 % stanovništva Republike Hrvatske, a broj oboljelih iz godine u godinu povećava se. Pri uklanjanju ambrozije važno je imati na umu da je najučinkovitije rješenje ambroziju iščupati iz zemlje i uništiti zajedno s korijenom. Također, biljku nije dobro uništavati kada je u punom cvatu jer se koncentracija peluda može višestruko povećati. Podsjećamo, za pravne osobe koje ne održavaju svoje površine predviđene su novčane kazne u iznosu 5000, za fizičke 1000, a za obrtnike 1500 kuna. Stručnjaci upozoravaju kako je trenutačna situacija s oko sto zrnaca po m3 samo početak i kako će vrhunac sezone nastupiti poslije blagdana Velike Gospe. I. Alilović
Smeće i prazne boce, skrivene u gustom korovu, predstavljaju estetsku “šaku u oko” u širem središtu grada
ALERGIČNI SU I PSI
U Osijeku je već nekoliko godina poznata pojava alergije na ambroziju i kod pasa. Ona se u pasa najčešće manifestira simptomima na koži - crvenilom koje izaziva svrab za razliku od njihovih vlasnika. Za pse se uglavnom ne provode testovi na alergije jer su izuzetno skupi. No prema vremenu rasta ove alergene biljke i pojave simptoma češanja uočeno je da razlog može biti upravo cvjetanje ambrozije.
Možda ste propustili...

VEČER POEZIJE ZA SVE GENERACIJE

Uspomenu na Arsena oživili čitanjem stihova

PRIJAVITE SE NA NATJEČAJ “EKOSCOLA”

Škola može osvojiti put u Europski parlament

TJEDAN HARRYJA POTTERA U GISKO-U

Za čarobnjake i bezjake

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČESTALE KRAĐE U TRGOVINAMA DOVODE DO APSURDNIH SITUACIJA

Kad sam nedotjerana, na kulen mi zalijepe alarm

2

GRAĐANI PORUČUJU UNIKOM-U:

Fontane bi trebale biti ukras, a ne ruglo, kao ove u centru!

3

KADA UREĐENJE PROSTORA KOD SPEEDWAYA?

Došen: Mjesec dana nismo dobili odgovor iz Grada!

oglas