Osijek
OBIŠLI SMO NEKOLIKO LOKACIJA U SREDIŠTU GRADA NA KOJIMA BUJA AMBROZIJA

Za crveno na peludnom semaforu odgovorni i građani
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.

Da za crveno svjetlo na peludnom semaforu za korove, među kojima je najzabrinjavajući pelud ambrozije, nisu odgovorne samo obilne kiše i visoke temperature, nego i ljudski faktor, odnosno nemar onih pojedinaca koji su ga dužni uništiti, uvjerili smo se prilikom subotnjeg obilaska nekoliko lokacija u užem i širem središtu grada, gdje buja ovaj najjači peludni alergen.

Jedna od njih je ona u Reisnerovoj ulici na kućnom broju 123, mjestu gdje nekoć stajala kuća, a sada stoji prazan plac prepun korova, među kojim dominira ambrozija koja se uzdiže i do dva metra visine. Jedan zaista neshvatljiv prizor koji otvara pitanje što rade nadležne službe kada već vlasnici nekretnine godinama ništa ne poduzimaju. Čak i ako zanemarimo alergijski aspekt ove reportaže, smeće i prazne boce koje smo također zatekli na istoj lokaciji, skrivene u gustom korovu, predstavljaju estetsku "šaku u oko" u širem središtu grada. Bit ćemo cinični i reći da se sjajno nadovezuje na obližnju bivšu Šibicaru, osječku verziju Hundertwasserove kuće u Beču, iz koje buja raznolika vegetacija, pa tako i korov.

Obilazak smo nastavili u Strossmayerovoj ulici, na prostoru gdje bi trebala biti smještena nova Opća gimnazija, gdje smo zatekli identičnu situaciju.

Crveno na uvodno spomenutom semaforu pridonosi i ambrozija koju smo uočili kod bajera u Bosutskom naselju, gdje je također poprimila nevjerojatne proporcije. Ovo su samo tri kritične točke koje smo uočili prilikom subotnje vožnje gradom, vjerujemo ne i jedine, stoga i ovim putem apeliramo na nadležne institucije, kao i na neodgovorne pojedince na čijim posjedima buja ova biljka, da imaju u vidu da je prema podatcima osječkog KBC-a u gradu čak 6000 oboljelih od alergijskih bolesti, od čega je veliki broj alergičnih na ambroziju. Među oboljelima je 44,3 % muškaraca i 55,7 % žena, a problem je izraženiji kod djece nego kod odraslih. Pretpostavlja se da je na pelud ove biljke inače alergično između 5 do 15 % stanovništva Republike Hrvatske, a broj oboljelih iz godine u godinu povećava se. Pri uklanjanju ambrozije važno je imati na umu da je najučinkovitije rješenje ambroziju iščupati iz zemlje i uništiti zajedno s korijenom. Također, biljku nije dobro uništavati kada je u punom cvatu jer se koncentracija peluda može višestruko povećati. Podsjećamo, za pravne osobe koje ne održavaju svoje površine predviđene su novčane kazne u iznosu 5000, za fizičke 1000, a za obrtnike 1500 kuna. Stručnjaci upozoravaju kako je trenutačna situacija s oko sto zrnaca po m3 samo početak i kako će vrhunac sezone nastupiti poslije blagdana Velike Gospe. I. Alilović
Smeće i prazne boce, skrivene u gustom korovu, predstavljaju estetsku “šaku u oko” u širem središtu grada
ALERGIČNI SU I PSI
U Osijeku je već nekoliko godina poznata pojava alergije na ambroziju i kod pasa. Ona se u pasa najčešće manifestira simptomima na koži - crvenilom koje izaziva svrab za razliku od njihovih vlasnika. Za pse se uglavnom ne provode testovi na alergije jer su izuzetno skupi. No prema vremenu rasta ove alergene biljke i pojave simptoma češanja uočeno je da razlog može biti upravo cvjetanje ambrozije.
Možda ste propustili...

HRVATSKA PROVINCIJA MARIJINIH SESTARA ČUDOTVORNE MEDALJICE

Blagoslov kapelice i novog samostana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana