Regija
USKORO USELJAVANJE U NOVU ZGRADU

Za deset dana ključeve
će dobiti 20 stanara
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Zgrada je dio Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, a namijenjena je socijalno najugroženijima
BELI MANASTIR

Za desetak dana prvi će stanari ući u novosagrađenu višestambenu dvokatnu zgradu u Osječkoj ulici u Belom Manastiru, nastaloj kao dio Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Riječ je o projektu "Izgradnja socijalnih stanova" koji je sufinanciran sredstvima Europske unije putem Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.". Ovaj stambeni objekt u svakom je slučaju dao značajan doprinos rješavanju stambenog pitanja za socijalno najugroženije građane i najmoprimce sa zaštićenom najamninom te njihove obitelji. Ukupna ugovorena vrijednost projekta iznosi 6.736.987,60 kuna, uz sufinanciranje u visini od 85 posto njegove ukupne ugovorene vrijednosti.

- U zgradi, koja je sagrađena na mjestu srušenih, dotrajalih stambenih jedinica u gradskom vlasništvu, 20 je stanova, veličina od 30 do 48 četvornih metara, dakle garsonijere, jednosobni i dvosobni stanovi. U stanovima će biti smještene socijalno ugrožene obitelji s područja Belog Manastira - rečeno je nedavno na konferenciji za novinare, organiziranoj u povodu završetka projekta. Zgrada je ukupne veličine nešto više od 1000 četvornih metara, dok je korisne površine oko 850 četvornih metara. Istaknuto je još kako su njezinom gradnjom ‘‘jednim udarcem ubijene dvije muhe‘‘, budući da su uklonjena rugla pokraj državne ceste D7, a njihovi će (bivši) stanari konačno početi živjeti u uvjetima normalnim za 21. stoljeće. No, dio novih stanara već je počeo negodovati zbog, kako tvrde, nekih ‘‘nedostataka‘‘.

- U zgradi uopće nema pomoćnih prostorija poput podruma, šupa, ili garaža - žali se jedan od budućih stanara, dodajući kako se nada da će, kada već nema podruma, u bliskoj budućnosti dobiti bar neke šupe. Ovakve i slične komentare čuo je i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, navodeći kako ne može vjerovati da pojedinci nemaju obraza.

- Budućim stanarima omogućeno je useljavanje u modernu zgradu koja ispunjava zahtjeve primjene obnovljivih izvora energije, uvrštenu u A energetski razred - priča Rob, objašnjavajući kako je sustav grijanja riješen na najsuvremeniji način te kako su vodili računa o budućim stanarima, većinom korisnicima nekih oblika ‘‘socijalne pomoći‘‘, pa će, zbog svega navedenoga, i režijski troškovi biti minimalni. Dodaje kako će vrlo brzo u okolici zgrade biti sagrađen manji objekt gdje će stanari moći odlagati alat i slično. Što se garaža tiče, tvrdi kako je iza zgrade sagrađeno interno parkiralište te kako mnogi stanovnici belomanastirskih zgrada nemaju garažu, jer nisu sastavni dijelovi projekta gradnje zgrada, nego su, uz pojedine zgrade, tek naknadno sagrađene.
Inače, u zgradi je po šest stanova veličina 29,45 četvornih metara, 30,50 četvornih metara i 38,35 četvornih metara te dva stana veličine 47,65 četvornih metara.
Ivica Getto
U blizini će biti još jedna zgrada
U blizini novosagrađene počet će gradnja još jedne višestambene zgrade. Kako ističu u gradskoj upravi, Grad je ispunio uvjete, srušio tamošnje ruševne objekte i zemljište darovao državi. Investitor zgrade, u kojoj će biti 33 stana, Središnji je državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Tko će dobiti ključeve tamošnjih stanova odlučit će spomenuti ured kojemu su belomanastirski gradski oci sugerirali kako ne bi bilo loše da dio stanova dobiju osobe koje su završile neko od deficitarnih zanimanja, mladi visoko obrazovani stručnjaci.
Tomislav Rob

gradonačelnik grada Belog Manastira

Budućim stanarima ove zgrade omogućeno je useljavanje u modernu zgradu koja ispunjava visoke zahtjeve primjene obnovljivih izvora energije, uvrštenu u A energetski razred
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike