Regija
6. MEMORIJALNE DJEČJE VATROGASNE IGRE

Svi sudionici dobili su
medalje, a ekipe pehare
Objavljeno 11. kolovoza, 2019.
NOVA BUKOVICA

U okviru obilježavanja Dana općine Nova Bukovica, DVD Nova Bukovica – Brezik i Općina Nova Bukovica organizirali su Memorijalne dječje vatrogasne igre "Martina Strapac Knežević" i vatrogasnu pokaznu vježbu. Riječ je o igrama koje su u Novoj Bukovici vatrogasci već šestu godinu zaredom održali u znak sjećanja na Martinu Strapac Knežević, kolegicu koja je prerano preminula.

Nakon dojave o požaru u zatvorenom prostoru na mjesto događaja došli su vatrogasci DVD-a Nova Bukovica – Brezik navalnim vozilom i kombijem, dvojica vatrogasaca s bocama za disanje ušla su u zgradu i ugasila vatru u prostoru, guma koja je gorjela na otvorenom prostoru ugašena je pjenom, a upaljeno sijeno ugašeno je brzom navalom - vodom.

– Pokaznu vježbu odradili smo da provjerimo i pokažemo funkcionalnost novog vozila, odnosno da pokažemo kako smo sada u mogućnosti ulaziti i u opožarene zatvorene prostore, da možemo gasiti požare zapaljivih tekućina ili vozila, a vozilo je opremljeno i visokotlačnom pumpom, odnosno brzom navalom, a ima i pumpu srednjeg tlaka do osam bara - kaže zapovjednik Zoran Derš.

No, i prije predaje vozila dogodilo se da je sudjelovalo u pravoj intervenciji, kaže općinski načelnik Tomislav Bračun. – Prije tri dana došlo je do zapaljenja starijeg vozila na Podravskoj magistrali. Slučajno sam se zatekao u blizini i pozvao predsjednicu DVD-a Maju Kiš i zapovjednika Dereša. Zaustavili smo promet do dolaska vatrogasaca i uspjeli smo ugasiti automobil aparatima za gašenje požara iz škole i pošte. Po dolasku vatrogasnog vozila još smo „ohladili“ automobil da se ne zapale gume - kaže Bračun.

Poslije pokazne vježbe posla su se prihvatili i oni najmlađi - ubacivali loptice u kacigu, brentače i kante, tražili „šarafiće“ u vodi i mlazom vode gađali mete, u ovom slučaju valjalo je mlazom vode ugurati loptu u gol. U dječjim vatrogasnim igrama sudjelovalo je 45 djece u dobi od tri do 12 godina iz DVD-a Orahovica i Gornje Bazje te dvije ekipe DVD-a domaćina.

Zamijećeno je da je na ranijim igrama sudjelovalo i više momčadi i više mališana. Na igre je do sada dolazio i DVD Četekovac s dvije ekipe, ali ove godine morali su otkazati sudjelovanje jer - nema djece.

Nakon što su ekipe malih budućih vatrogasaca odigrale pripremljene igre, proglašeni su najbolji. Najviše bodova skupila je malobrojna ekipa Orahovice, dopunjena malim natjecateljima iz drugih društava. Na drugo mjesto plasirala se prva ekipa DVD-a domaćina, treći su bili predstavnici DVD-a Gornjeg Bazja, a četvrti druga ekipa domaćina. Svi sudionici dobili su medalje, a kapetani prigodne pehare.

Veselju nije bilo kraja, jer su svi dobili medalje, a i dobro su se zabavili, pa ih je načelnik i prigodno počastio. Oni su manje razmišljali o tome da svaka vatrogasna igra ima određeni smisao i na određeni način educira o vatrogastvu. P. Žarković
Najviše bodova skupila je malobrojna ekipa Orahovice, dopunjena malim natjecateljima iz drugih društava
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana