Svijet
PET OSOBA POGINULO, TROJE RANJENO

Rusija napokon priznala da je eksplozija u vojnoj bazi kod Nionoksa radioaktivna
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.

Nakon dva dana šutnje Rusija je u subotu priznala da je eksplozija u četvrtak u bazi za lansiranje projektila na Dalekom sjeveru imala nuklearnog obilježja i povisila broj žrtava na pet smrtno stradalih.


U priopćenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja, i da su tri osobe zadobile opekline.


Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće. U priopćenju Rosatoma, a na koje se pozvalo nekoliko ruskih medija, precizira se da se nesreća dogodila na pomorskoj platformi i da je tijekom eksplozije nekoliko djelatnika odbačeno u more.


"TražiIi smo ih dok je bilo nade da ćemo ih pronaći žive. Sada smo objavili da je pet suradnika Rosatoma smrtno stradalo", navodi se u priopćenju.


Neposredno nakon nesreće ministarstvo obrane navelo je da se dogodila eksplozija tijekom testiranja motora projektila s tekućim pogonom i da su dvojica stručnjaka podlegla ozljedama. U subotu nije bilo jasno uključuje li pet mrtvih koje navodi Rosatom i dvojicu stručnjaka o čijoj je smrti izvijestila vojska. Vlasti su do sada objavile malo pojedinosti o nesreći u bazi u selu Nionoksa, otvorenoj 1954., specijaliziranoj za pokuse projektila ruske flote i posebice balističke projektile.


Ruska vojska i glasnogovornik regionalnog guvernera izjavili su u četvrtak da "nema radioaktivnog zagađenja", ali gradska uprava Severodvinska, grada s 190.000 stanovnika, udaljen 30-ak kilometara od baze, navela je na svojoj web-stranici da je izmjereno "kratkotrajno povišenje radioaktivnosti".


Zatim je ta objava skinuta sa stranice gradske vijećnice, koja nije precizirala do koje razine je porasla radioaktivnost.


Djelatnik civilne zaštite Valentin Magomedov izjavio je za agenciju TASS da je razina radioaktivnosti porasla na 2.0 mikrosiverta na sat tijekom 30 minuta, dok dopuštena granica izloženosti iznosi 0,6 mirkosiverta na sat. U subotu je Greenpeace Rusija objavio pismo nuklearnog istraživačkog centra koje donosi iste vrijednosti, ali one su trajale najmanje jedan sat, što i dalje ne predstavlja opasnost za zdravlje.


Stanovnici Severodvinska napravili su zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.
Najteža nuklearna nesreća u povijesti dogodila se 1986., u Sovjetskom Savezu, u Černobilu. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko tjedana pokušavale prikriti opseg katastrofe.H
Razina radioaktivnosti porasla na 2.0 mikrosiverta na sat, dok je dopuštena granica 0,6 mirkosiverta
Najčitanije iz rubrike