Zdravlje
STUDIJA PREVIŠE VOĆA ŠTETI

Konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od naranača ili šumskog voća

Jabuka na dan - doktor iz kuće van. A što s dvije jabuke? Sigurno su zdravije od čokoladice. Ali četiri jabuke dnevno, pet, deset? Može li previše voća biti nezdravo?

"Definitivno može", odgovara njemački liječnik Carsten Lekutat.

Voće sadrži fruktozu, zato i jest tako ukusno i slatko. "Fruktoza je na kraju ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze", kaže.

Jedna jabuka vas čini zdravom, tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava.

Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. Zapravo, kaže Lekutat, u 20-30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze. Znači, trebalo bi jesti samo povrće?

Ne, odgovara Lekutat. "Bio bih sretan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća" jer ga općenito ljudi jedu premalo.

No vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije sve voće jednako bogato šećerom.

"Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od naranča ili šumskog voća", objašnjava nutricionistica Antje Gahl.

Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Primjerice, dva komada voća, tri povrća.

Nije nevažno ni kako se voće konzumira. "Svježe voće je bolje od obrađenog", napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku voće visoke koncentracije i brže dospijeva u krvotok, zvog čega dr. Lekutat nije pobornik narančina soka ujutro.

Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni smoothiejima.

"Kad pogledate sve sastojke, vjerojatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo", kaže Gahl.

Znači li to da treba odustati od orange juicea ili smoothieja za doručak? Odgovor je ponovno - ne. Drugim riječima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Tko želi započeti dan sokom od naranče, mora i vježbati da potroši uneseni šećer.

Voće ima vrlo veliku biološku vrijednost jer sadrži: vitamine, minerale, oligoelemente, esencijalne masne kiseline, biljna vlakna, biljne masti, ugljikohidrate, beta-karoten, antioksidanse, eterična ulja, aromatične sastojke, enzime, celulozu, fitoncide, tanine. Voće povoljno djeluje na organizam u svladavanju mnogih bolesti. Zbog velikog sadržaja vode u sebi gasi žeđ i pomaže protiv pretilosti. Željezo iz voća pomaže protiv anemije, protiv gubitka pamćenja, a osobito se preporučuje ženama u trudnoći. Preporučuje se sirovo voće, jer ono sadrži najviše korisnih sastojaka. Za pojedine osobe preporučuje se kuhano voće zato što se lakše probavlja.

Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike