Kultura
PRAIZVEDBA “MALOG PRINCA”

Na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Glazbeno-scensko djelo prema kratkom romanu francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja "Mali princ" praizvedeno je u atriju dubrovačkog Kneževa dvora u sklopu programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara. Redatelj Hrvoje Korbar izjavio je u povodu toga kako je rad na projektu bio istodobno jednostavan i zahtjevan, s obzirom na specifičnu poetiku djela i specifičnu lokaciju Kneževa dvora. "Na projektu smo radili od rujna 2018. i kroz toliko mjeseci pripreme izvrtili smo mnogo različitih mogućnosti kako bi to sve skupa izgledalo. Odlučili smo raditi scenografski i kostimografski jako jednostavnu predstavu, potpuno reduciranu na bitno. Uspjeli smo zajedno izvući najbolje, a na koncu smo se susreli s izazovom Kneževog dvora kao izrazito akustičnog prostora te se prilagodili lokaciji. Poetika predstave odgovara tom prostoru“, rekao je Korbar.

Istaknuo je kako im nije bila namjera raditi žanrovsku predstavu za djecu, zbog vrednote djela koje funkcionira kao biblijska parabola, ili mit.

"Radili smo predstavu koja će djeci biti dovoljno atraktivna kroz scenska rješenja i duhovitosti, a s druge strane, htjeli smo zadržati metafizičku razinu djela koje se zaista pita što je to bitno u životu. Htjeli smo gađati u sredinu i mislim da smo uspjeli“, dodao je Korbar.

Skladatelj Ivan Josip Skender rekao je kako su mu se stvarajući predstavu od samog početka poklopile smjernice s onima redatelja Korbara.

"Sve je išlo potpuno prirodno, a i ‘Mali princ‘ je toliko zahvalan predložak. Imali smo sjajan autorski i glumački tim. Kao skladatelj, kad imam pred sobom predložak, onda ili čujem glazbu ili ne. Ovdje je to stvarno išlo tečno, bez prevelikih razmišljanja. Okosnica skladanja bili su mu opisi cijelog kolaža likova gdje se skladatelj može prepustiti mašti", istaknuo je Skender. Umjetničku ekipu predstave čine Hrvoje Korbar (redatelj), Ivan Josip Skender (skladatelj i dirigent), Zdravka Ivandija Kirigin (scenografija i kostimografija), Ana Fucijaš (asistentica scenograkinje i kreatorica oglavlja), Marko Mijatović (dizajner svjetla), i Aida Machiedo (inspicijentica), a uloge tumače glumci Livio Badurina (Pilot/ Odrasli ljudi), Rok Juričić (Mali princ) te sopranistica Marija Kuhar Šoša (Ruža/ Lisica/ Zmija).

Glazbu pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera izvode violinistica Đana Kahriman, violist Šimun Končić, čelistica Vanda Đanić, kontrabasist Denis Ajduković, hornist Toni Kursar, flautistica Đive Kušelj, klarinetist Stijepo Medo, pijanistica Stefani Grbić, udaraljkašica Karmen Pervitić te Ivan Končić na sintesajzeru. H

Možda ste propustili...

U VINKOVCIMA PREDSTAVLJENA KNJIGA ‘’SVJETLOSNA GODINA’’

Majstorović poručuje: Okrenimo se budućnosti

PREDSTAVLJEN 14. VUKOVARSKI ZBORNIK

Najviše radova je o Andriću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Razvijaju kritičnost prema kič patetičnosti

2

SLAVONCI SE IMAJU ČEMU NADATI

Vječita se umjetnička potraga za istinom osjeti i prepoznaje

3

10. OBLJETNICA SJEĆANJA NA DOMOVINSKI RAT

Vukovar 1991. u Belišću 2019.