Novosti
BRANITELJSKI FOND: ISPLATA DIVIDENDI U POSLOVNICAMA FINE

Nepodignut iznos pretvara se u udjele
Objavljeno 10. kolovoza, 2019.
Iznosi koji se ne podignu do kraja godine - pretvaraju se u udjele
S krajem srpnja započela je isplata dividende za 2018. godinu iz Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji. Isplata dividendi obavlja se isključivo u poslovnicama Fine uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice te uz dani podatak o OIB-u usmenim putem ili na papiru.

Ukupan iznos namijenjen za isplatu dividende za 2018. godinu iznosi 7,2 milijuna kuna, što prema jednom udjelu iznosi 3,82 kune (lani - 4,66 kuna). Pravo na isplatu dividende ostvaruju branitelji koji posjeduju udjele u Fondu HB-a i oni koji su zahtjev za otkup udjela podnijeli poslije 27. svibnja. Na dividendu iz Fonda HB-a nemaju pravo članovi koji su zahtjev za otkup udjela podnijeli zaključno s 27. svibnja ili prije i oni koji su otkupili svoje udjele i više ne raspolažu ni jednim udjelom.

Podsjećamo kako je prošlogodišnjim izmjenama Zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji propisano kako sva dividenda koja pripada pojedinom članu Fonda, koji ju ne podigne do 31. prosinca, u siječnju iduće godine pretvara se u dodatne udjele. Razlog tomu je što mnogi članovi Fonda imaju razmjerno mali broj udjela, a time i pripadajućih dividenda, pa se tijekom godine akumulirala poprilična svota nepodignutih dividendi - s krajem 2018. godine nakupilo se čak 109,32 milijuna kuna neiskorištenih prava na dividendu.

Inače Braniteljski fond je, prema prije objavljenim podatcima, lani ostvario netodobit od 28,8 milijuna kuna, što je 5,5 milijuna više nego godinu prije. Porast dobiti objašnjen je nešto većim prihodom od ulaganja, kao i izostankom jednokratnih troškova ispravaka vrijednosti ulaganja koji su teretili rezultat 2017. Jedna od važnijih specifičnosti ovog fonda je što čak 97,6 posto njegove imovine čine dionice HT-a. D.Kuštro