Novosti
PREDSJEDNICA UPUTILA POZIV, ALI...

Ustavni sud neće odlučivati o Saboru
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je jučer da će odluku o zahtjevu za izvanrednim zasjedanjem Sabora o pitanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, kojega su uputili iz Mosta, donijeti ako Ustavni sud ocijeni da su se za to stekli uvjeti.

Podsjetimo da se nakon zaključka saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kojim se odbija sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora u povodu prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru Kujundžiću, predsjednik Kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja 6. kolovoza obratio predsjednici tražeći da na temelju članka 79. stavka 2. Ustava RH uputi predsjedniku Sabora zahtjev za izvanrednim zasjedanjem parlamenta.

“Poštujući Ustav Republike Hrvatske te uzimajući u obzir činjenicu da je trideset i dvoje zastupnika, potpisnika zahtjeva za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, zatražilo od Ustavnog suda da podnese Hrvatskom saboru izvješće o ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti u vezi s navedenim zaključkom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, predsjednica Republike Hrvatske poziva Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na Prijedlog zastupnika od 22. srpnja 2019.”, pojašnjavaju iz njezina Ureda.

“Predsjednica nema ovlasti pozivati Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na prijedloge zastupnika, ali može sukladno članku 79. st. 2. Ustava podnijeti zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora”, kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i dodao da, iako su sve inicijative hvalevrijedne, u ovim slučajevima Ustavni sud postupa isključivo na vlastitu inicijativu kada i ako ocijeni da je to potrebno. Tako će biti i u ovom slučaju inicijative grupe zastupnika Hrvatskog sabora”, ustvrdio je Šeparović.

Preko Facebooka se oglasio i Most ističući da je tipičnim birokratskim potezom predsjednica prebacila odgovornost na Ustavni sud, čime je propustila iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti. T.P.
Možda ste propustili...

MOGUĆE POSTIĆI DOGOVOR O REFORMI IZBORNOG ZAKONODAVSTVA

Čović i Izetbegović o izbornom zakonu

Najčitanije iz rubrike