Novosti
BROJ BLOKIRANIH PO GRADOVIMA I ŽUPANIJAMA

Prema prosječnom iznosu duga, blokirani Našičani drugi u zemlji
Objavljeno 10. kolovoza, 2019.

Prema podatcima koje je obradila i objavila Fina, zbog neizvršenih osnova za plaćanje na datum 30. lipnja u blokadi su bila 256.322 građanina. Njihov dug po toj osnovi iznosio je 16,64 milijarde kuna. Usporedbe radi, krajem prošle godine u blokadi je bio 264.751 građanin, a dug je iznosio 17,62 milijarde kuna.


Analiza dospjelih neizvršenih osnova građana s posljednjim danom u lipnju pokazala je da je, apsolutno, najviše dužnika i također najveći iznos njihova duga među stanovnicima Zagreba. Riječ je o ukupno 53 tisuće blokiranih Zagrepčana s ukupnim iznosom od 4,8 milijarde kuna. Ili prosječno 93 tisuće kuna duga.


Kako stoje slavonski gradovi? Naravno da je Osijek pri vrhu, ali samo zbog igre velikih brojki, odnosno mnogo stanovnika. Uz spomenuti Zagreb, ispred njega su Split (9400 blokiranih) i Rijeka (8200). Osijek, kao četvrti, bilježi 6556 blokiranih s ukupnim iznosom duga od 396 milijuna kuna. Zanimljivo je kako su Osječani u tom ukupnom iznosu najmanje dužni svome Gradu i njegovim tvrtkama, samo 2,4 milijuna kuna. Dug tijelima državne uprave iznosi 43 milijuna kuna, a ostalim vjerovnicima (prema ustaljenoj praksi, riječ je opet poglavito o teleoperatorima i kartičarskim kućama) iznos je 350 milijuna kuna. Prema broju blokiranih građana u odnosu prema broju stanovnika, govorimo o šest posto.


Od ostalih slavonskih gradova veći postotak blokiranih prema istom kriteriju imaju Vinkovci (6,94), Vukovar (6,88) i Slavonski Brod (6,71 posto). Na pretposljednjem mjestu rang-liste 25 gradova prema kriteriju broja blokiranih gradova našlo se i Đakovo s 1625 dužnika, odnosno 5,86 posto ukupnog broja građana.


Vukovar (10,37 %), Vinkovci (10,35) i Slavonski Brod (10,08) visokopozicionirani su i prema kriteriju blokiranih građana u odnosu prema broj radnosposobnih stanovnika. Prema prosječnom iznosu duga, najviše su blokirani građani Velike Gorice, čiji prosječan dug iznosi 168 tisuća kuna, a slijede ih građani Našica s dugom od 104 tisuće! Đakovčani su, usporedbe radi, prosječno dužni 86 tisuća kuna, Osječani (samo) 60 tisuća kuna.
U odnosu prema ukupnom broju stanovnika županije, najviše je blokiranih građana u Sisačko-moslavačkoj (7,40 %), Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji (6,82 %). Iste tri županije predvode i listu prema broju radnosposobnih stanovnika, a prema istom kriteriju slijede Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Zagreb, Zagrebačka te Osječko-baranjska (9,36 %), Vukovarsko-srijemska (9,14 %) i Brodsko-posavska županija (9,09 %). U svih pet slavonskih županija ukupan broj blokiranih, na sredini godine, bio je 49.541. D.Kuštro
U ukupnom iznosu duga Osječani su najmanje dužni svome Gradu i i njegovim tvrtkama, 2,4 milijuna kuna.
NAJMANJE DUŽNI SVOJIM GRADOVIMA I OPĆINAMA
Blokirani na području Osječko-baranjske županije imaju ukupan dug veći od milijarde kuna (1,063 mlrd. kn) i po tome su u skupini koju čine četiri županije i Grad Zagreb. U OBŽ-u su, kao i na primjeru grada Osijeka, najmanje dužni svojim općinama/gradovima, nešto više od 5,5 milijuna kuna. Petina ukupnog duga je dug tijelima središnje države, a ostalim vjerovnicima dug je u iznosu od 840 milijuna kuna. U ovoj je županiji 207 tisuća radnosposobnih stanovnika, udio blokiranih prema tom kriteriju je 9,36 posto. Odnosno 6,34 posto u odnosu prema ukupnom broju stanovnika (305 tisuća).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike