Svijet
SALVINI OBJAVIO DA ĆE ZATRAŽITI GLASANJE O POVJERENJU VLADI

Koalicijska vlada u Italiji se raspala, na jesen se očekuju novi izbori za parlament
Objavljeno 10. kolovoza, 2019.

Talijanska krajnje desna stranka Liga u petak je najavila da će pokrenuti glasanje o povjerenju premijeru Giuseppeu Conteu u talijanskom parlamentu kako bi se srušila vlada i potaknulo održavanje novih izbora. "Svatko tko gubi vrijeme, šteti državi", poručili su iz stranke u petak. Ministar unutarnjih poslova i čelnik stranke Liga, Matteo Salvini, u četvrtak je pozvao premijera Contea da odstupi s vlasti te rekao da su novi izbori "jedina alternativa" trenutnoj koaliciji Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S). Conte, koji nije član ni jedne stranke, na konferenciji za medije optužio je Salvinija za izmišljanje krize u vladi kako bi na novim izborima iskoristio trenutno dobre rezultate anketa za Ligu. Talijanski parlament trenutno je na ljetnoj stanci. Čelnici parlamenta trebali bi se sastati idućeg tjedna kako bi odlučili hoće li pozvati zastupnike na ranije zasjedanje. Glasovanje bi se trebalo održati oko 20. kolovoza. Conte svoju ostavku talijanskom predsjedniku može podnijeti bilo kada, no ne očekuje se da odstupi prije glasanja o povjerenju. U slučaju raspada koalicije predsjednik Sergio Mattarella trebao bi raspisati nove izbore ili odabrati drugog stranačkog čelnika koji bi pokušao osigurati vladajuću većinu u parlamentu. Napetosti između dviju stranaka traju mjesecima, no izbile su na vidjelo u srijedu, kada su u parlamentu glasale jedna protiv druge vezano uz projekt brze željezničke veze između Francuske i Italije, vrijedan nekoliko milijardi eura. Liga, koja podržava projekt, uvjerila je većinu zastupnika u parlamentu da daju podršku nastavku projekta.


Vođa vladajuće stranke Lige i zamjenik premijera Matteo Salvini rekao je u četvrtak da se vladajuća koalicija raspala i da je jedini put prema naprijed održavanje novih izbora, a njegov koalicijski partner poručio je da se izbora ne boji.


Salvini je priopćio da je premijeru Giuseppeu Conteu rekao da se savez s Pokretom pet zvijezda raspao nakon nešto više od godinu dana na vlasti i da bi "brzo trebali biračima vratiti pravo izbora".


Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio kazao je u četvrtak da se njegov Pokret pet zvijezda ne boji novih izbora.


"Mi smo spremni, nimalo nam nije stalo do funkcija u vladi i nikada nam nije ni bilo", rekao je.
Pokret pet zvijezda ima više mandata od Lige, ali Salvinijeva stranka, prema anketama, ima dvostruko veću potporu birača. Tjeranje nacije na izbore u kolovozu, kada je većina Talijana na godišnjem odmoru, neuobičajeno je i rizično. H
Tjeranje nacije na izbore kada je većina Talijana na godišnjem odmoru neuobičajeno je i rizično
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

794 ZARAZE U 24 SATA

U Sloveniji od večeras policijski sat

2

U CIJELOJ ZEMLJI NAGLO RASTE BROJ ZARAŽENIH

Belgiji prijeti cunami slučajeva koronavirusa

3

OPTUŽENI SUDJELOVALI U VIŠE OD 249.000 KAZNENIH DJELA

Počelo suđenje za vođenje IT centra kojim se koristio darknet