Osijek
ISTRAŽIVANJE I PLOVIDBA ČAMCEM KANALIMA KOPAČKOG RITA

Prostor prirodne raznolikosti, ali i neistražene divljine
Objavljeno 10. kolovoza, 2019.
Za uživanje u netaknutoj prirodi i brojnim biljnim i životinjskim vrstama posjetiteljima su na raspolaganju brod, čamac i kanui

Park prirode Kopački rit zasigurno je najveći dragulj našeg kraja koji se uvjerljivo pozicionirao kao atraktivna turistička lokacija kontinentalne Hrvatske.


U bogatstvu životinjskog i biljnog svijeta možete uživati vozeći se brodićem, što je izvrsno ako to iskustvo želite podijeliti s obitelji i prijateljima, a uz to, na raspolaganju su vam i čamci i kanui ako želite individualnije istraživanje netaknute prirode. Upravo čamcem i uz stručno vodstvo Ružice Marušić, rukovoditeljice Odsjeka za promociju i provedbu projekata, te Hrvoja Hlaja, zapovjednika broda, otisnula se i naša novinarska ekipa na 60-minutnu plovidbu prirodnim kanalima kopačkog rezervata. Jedinstven je fenomen da se ovakva netaknuta i divlja priroda nalazi u neposrednoj blizini grada, čemu je prije nekoliko godina svjedočila i ekipa Discovery Channela, koja je upravo u Kopačkom ritu snimala reality show o preživljavanju te nakon snimanja otkrila da je ovo jedno od najtežih terena na svijetu na kojima su bili. Bogatstvo ptičjih vrsta zasigurno je jedan od najprepoznatljivijih aduta ovoga kraja, s obzirom na to da je rit najočuvanije vlažno stanište u Europi.


"U našem parku prirode zabilježeno je 300 vrsta različitih ptica, što znači da na području rezervata obitava čak 80 % svih vrsta koje postoje u Hrvatskoj, pa možemo reći da je ovo pravi megalopolis za njih, jer se od tih 300, 144 vrste redovito gnijezde kod nas", pojašnjava Marušić. Upravo zbog toga, ljubiteljima i promatračima ptica u Kopačkom ritu omogućen je i fotosafari, prilikom kojeg je moguće vidjeti i 50-ak različitih vrsta za jednog posjeta, od riječnog galeba, sive čaplje, orla štekavca, pa sve do liske i ugrožene crne rode. Pravi "ulov" naše plovidbe pak, bio je dabar, koji je, kako nam pojašnjava Hrvoje Hlaj, inače noćna životinja, pa ga je prava rijetkost vidjeti danju, a u rezervat je vraćen prije nešto više od 20 godina. Temelj raznolikosti staništa je voda, a u Kopačkom ritu je zabilježeno oko 25 različitih staništa koja se neprestano izmjenjuju djelovanjem prirode i pružaju mogućnost razvoja brojnih vrsta. Među njima i kormoranu, čija se velika kolonija uočava odmah na početku vožnje Sakadaškim jezerom, a Hlaj ističe kako je riječ o izuzetno društvenoj životinji koja se ove godine gnijezdila čak dva puta, pa brojni izletnici mogu uživati u glasanju živahnih mladunaca.


"Kormorani su inteligentne ptice i ribu love organizirano, lupajući krilima po vodi kako bi se one uplašile i upale u zasjedu, nakon čega ju hvataju, čak i roneći", dodao je Hlaj.
Također, svi ljubitelji prirode pozvani su i na jedinstvenu riku beljskog jelena u rujnu, u kojoj mogu uživati uz stručno vodstvo vodiča parka prirode.


Ema Nenadić
Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike