Regija
SVE JE BLIŽI DAN ĆIRINA POVRATKA KUĆI

Do Dana grada Ćiro će biti postavljen na novu lokaciju
Objavljeno 10. kolovoza, 2019.
Kompozicija će biti na zelenoj površini ispred Mljekare, iza kiosaka na Trgu
BELI MANASTIR

Legendarni belomanastirski vlakić Ćiro - parna lokomotiva iz 1952. godine s tri pripadajuća vagona - iz dana u dan sve je bliži povratku u Beli Manastir.

Kako saznajemo, poznata je i lokacija na kojoj će restaurirana kompozicija biti smještena nakon dolaska. Umjesto prije planiranog prostora koji se nalazi između mlina i Adice, svojevrsnog parka pokraj autobusnog i željezničkog kolodvora, nova je lokacija bliža gradskom središtu.

- Buduća Ćirina lokacija bit će na zelenoj površini ispred beljske Mljekare, odnosno iza kiosaka na Trgu slobode - kažu u Gradskoj upravi napominjući kako će biti svima vidljiv, za razliku od prije planirane lokacije, gdje bi bio gotovo skriven od pogleda prolaznika. Naglašavaju kako su u fazi ugovaranja izrade nadstrešnice ispod koje će biti parkiran. Nisu znali reći točan termin njegova povratka, ali tvrde kako će do Dana grada, 11. studenog, Ćiro biti na svom novom mjestu. Novi (budući) položaj sigurno će pridonijeti Ćirinoj obrani od ‘‘lovaca na sekundarni otpad‘‘, zbog čijeg je djelovanja i završio na potpunoj restauraciji. Otuđeni su, naime, brojni dijelovi, a uoči njegova transporta na restauraciju u jednom od vagona pronađena je veća količina skinutih dijelova koji su čekali na povratak ‘‘sekundaraca‘‘. Od rujna 2016. godine cijela kompozicija nalazi se u ‘‘mjestu rođenja‘‘, u Slavonskom Brodu, točnije u tvrtki Remont i proizvodnja željezničkih vozila (RPV), inače u vlasništvu HŽ Carga. Relativno brzo obnovljen je jedan vagon, što se ne bi moglo reći za lokomotivu, koja je čekala lijevanje otuđenog dimnjaka. Odbojnik je pak rađen prema dijelu dokumentacije lokomotive do koje su restauratori uspjeli doći. Svaki vagon poseban je tip, pa je srednji (prvi koji su restaurirali) svojevremeno bio prerađen od teretnog, a ostala dva su putnička. Vlak, dakako, neće biti u voznom stanju, ali će biti vrijedan primjerak baranjske baštine. U gradskoj upravi ističu kako će u njegovu restauraciju biti utrošeno gotovo milijun kuna, od čega pola milijuna državnih. Grad se javio na tri natječaja Ministarstva kulture. Prve godine pristiglo je 200.000 kuna, a poslije u dva navrata još po 150.000 kuna. Posljednja novčana ‘‘tranša‘‘ realizirana je krajem siječnja ove godine, kada je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH objavila popis odabranih programa zaštite na pokretnim kulturnim dobrima koji će biti (su)financirani novcem iz državnog proračuna. Dio ‘‘kolača‘‘ pripao je Belom Manastiru, koji je inkasirao 150.000 kuna.

- Sada više nema razloga da se Ćiro ove godine konačno ne vrati kući. Dio se mogao vratiti i prošle godine, ali kako ne bi dva puta morali organizirati prijevoz, odlučili smo čekati potpuni završetak obnove - poručili su tada u belomanastirskoj Gradskoj upravi, ističući kako će sredstva koje je doniralo Ministarstvo kulture biti dovoljna za završetak radove i transport. Grad će, doduše, sukladno prijašnjim dogovorima, također sudjelovati u realizaciji cijelog projekta, za što su osigurani novci u ovogodišnjem proračunu.

Ivica Getto
Kulturno dobro
Ćiro je upisan u registar zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH kao vlak-parna lokomotiva Đuro Đaković, broj Z-6029, jedini sačuvani dio bivšeg voznog parka beljske željeznice. Godinama je bio izložen zubu vremena i sekundarcima, pa i nakon što su ga vjerovnici bivšeg GP&Partnersa poklonili Gradu. Koliko god je dobro da je restauracija gotova, toliko ‘’oči bode’’ činjenica da je lokomotiva, smještena na par metara od mjesta gdje je bio Ćiro, iz dana u dan u sve lošijem stanju. I ona je na meti ‘’sekundaraca’’. Riječ je o još starijem primjerku, Liliki, manevarskoj lokomotivi Mavag 152-067, proizvedenoj 1900. godine u u Mađarskoj kraljevskoj tvornici željezničkih lokomotiva. I ona je upisana u registar zaštićenih kulturnih dobara, ali o njoj nitko ne brine.
štete
otuđeni su mnogi dijelovi vlaka
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike