Regija
NEOBIČNA POJAVA

Lišće slatinskih kestena se suši i opada kao da je jesen
Objavljeno 10. kolovoza, 2019.
SLATINA

Premda u prvoj polovini kolovoza još i ne razmišljamo o jeseni, na to ‘‘žuto-smeđe‘‘ godišnje doba u slatinskoj Ulici braće Radić podsjeća nas pet stabala divljeg kestena (Aesculus hippocastanum), koja su već poprimila sve osobine kasne jeseni. Najveći dio lišća već se osušio i poprimio smeđu boju, oko stabala već je pravi tepih otpalog lišća, a u prorijeđenim krošnjama zelene se još samo nezreli plodovi.

Dio Ulice braće Radić nekad je bio poznat i prepoznatljiv upravo po drvoredu divljih kestena, ali vrijeme čini svoje, pa i ta ulica poprima pomalo drukčiji izgled. Od cijelog drvoreda, uz potok Javoricu kod "velike ćuprije", ostalo je samo pet starih stabala velikih, široko razgranatih krošanja jer neka su uništena u vremenskim nepogodama, a neka su se jednostavno osušila. I prije nekoliko godina zamijetili smo da i stabla koja su još ostala jedva preživljavaju jer neke su grane potpuno suhe, a listovi su se smanjili i prorijedili.

Premda je životni vijek biljaka ograničen, i premda ga i različite bolesti skraćuju, klimatske promjene također utječu na vegetacijske procese, na izgled i trajanje biljaka. Slatinski kesteni koji još preživljavaju klimatske promjene samo nam potvrđuju da postoje poremećaji koji se utjecajem ljudskog djelovanja događaju u prirodnom tijeku vegetacije. U rujnu godine 2013. zabilježili smo slučaj kad su se uz još nezrele i zelene, ali krupne plodove divljega kestena, pojavili i veliki, uspravni piramidalno-grozdasti cvjetovi, što je kod nas neprirodna pojava za to vrijeme, jer divlji kesten u normalnim uvjetima cvjeta u travnju i svibnju nakon listanja.

Biolog Dragan Prlić tada je pojasnio da cvjetanje divljeg kestena ili eventualno drugih vrsta drveća pred jesen nije neuobičajena pojava ako je vegetacijska sezona dotad bila vrlo sušna.

– Prolongirano razdoblje visokih temperatura i nedostatka padalina kod biljaka izaziva stres, što za posljedicu ima smanjenje intenziteta ili potpunu obustavu rasta i razvoja.

Pojava odgovarajuće količine vlage prouzroči nastavak rasta, a kod odgođenog cvjetanja dolazi do otvaranja cvjetnih pupova i cvjetanja. Prerano sušenje i opadanje listova, međutim, valjalo bi dodatno istražiti.

Prema riječima upravitelja Šumarije Slatina Robertina Repića, lišće kestena počinje opadati u listopadu, kao i kod drugih listopadnih vrsta sličnih kestenu, a što je uzrok preranom smeđenju i opadanju listova u srpnju i kolovozu može se samo nagađati.

– Mnogo je različitih bolesti koje to izazivaju, tu su i klimatske promjene koje ne možemo zanemariti, zatim kakvoća tla, koje može biti zatrovano, starost stabla i još dosta toga. Bez detaljne analize ne mogu reći što je uzrok preranom opadanju lišća divljeg kestena uz korito Javorice - kaže vrsni poznavatelj biljnih vrsta Robertino Repić.

Petar Žarković
Velike vrućine i duži nedostatak padalina kod biljaka mogu izazvati stres
OBNOVA DRVOREDA
Slatina je nekad bila poznata po drvoredima lipa, jablanova, javora i kestena u pojedinim ulicama, ali tijekom godina uklonjena su sva ostarjela stabla koja su zbog mogućnosti rušenja predstavljala opasnost za prolaznike i imovinu. Gradske vlasti započele su obnavljati drvorede i građani se nadaju da će slatinske ulice za koju godinu opet biti obogaćene drvoredima, koji su nekad obilježavali grad, i da lišće toga drveća neće opadati već početkom kolovoza.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike