Ekonomija
IZDANO VIŠE RAČUNA

Krediti i optimizam podigli potrošnju
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Potrošnja je u srpnju ove godine rasla u odnosu prema istom razdoblju lani. Prema podatcima Porezne uprave, u razdoblju od 1. srpnja do 5. kolovoza, izdano je 0,8 posto računa više nego lani, a iznos računa bio je 7,28 posto veći u ovoj godini, kada je potrošeno 25,85 milijardi kuna u odnosu prema 24,1 milijardi u 2018.

"Posljedica povećane potrošnje leži, među ostalim, u rastu potrošačkog optimizma i djelomično u daljnjem snažnom rastu nenamjenskih potrošačkih kredita stanovništva", rekla je direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore Tomislava Ravlić komentirajući podatke o potrošnji.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo ostvarena je većina prometa, više od 60 posto ukupnog prometa promatranog razdoblja te je iznos računa bio 15,2 milijarde kuna, što je u odnosu prema prošlogodišnjih 14,3 milijarde povećanje od 6,07 posto.

"Tradicionalno je kolovoz najjači mjesec u trgovini, pa se može očekivati da će se pozitivan trend nastaviti", ističe Tomislava Ravlić.

Podsjetimo, Hrvatska je, prema podatcima Eurostata, u lipnju ove godine bila među zemljama Europske unije s najvećim rastom prometa od trgovine na malo na mjesečnoj i godišnjoj razini. D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana