Ekonomija
PRVO IZLISTAVANJE

Tvrtka Meritus ulaganja uvrstila na Zagrebačku burzu 857.805 dionica
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Tvrtka Meritus ulaganja, na tržištu poznata i pod imenom M+ Grupa, u četvrtak je potpisala ugovor o uvrštenju 857.805 dionica na Zagrebačku burzu, što čini njezin temeljni kapital od 85,78 milijuna kuna.

Ugovor o uvrštenju dionica M+ Grupa na Zagrebačku burzu potpisali su predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, izvršni direktor M+ Grupe Ivan Posavec te financijski direktor Darko Horvat. Gažić je uvrštenje ocijenila iznimno važnim za domaće tržište kapitala jer riječ je o prvom uvrštenju novih dionica na Zagrebačku burzu u 2019. godini.

"Drago nam je da je M+ Grupa prepoznala prednosti prikupljanja sredstava za rast i razvoj na ovaj način, a investicijska zajednica pokazala je da je željna novih i zanimljivih investicijskih projekata‘‘, rekla je Gažić.

Predsjednik Nadzornog odbora M+ Grupe Zvonimir Mršić ocijenio je uvrštenje važnim iskorakom te ocijenio da tvrtka time stvara predispozicije za daljnji rast i razvoj. "Investitori su prepoznali M+ Grupu kao kvalitetnu priliku za ulaganje te su podržali domaću kompaniju koja raste, otvara nova radna mjesta i širi svoje poslovanje u Hrvatskoj, ali i na brojnim tržištima izvan naše zemlje‘‘, rekao je Mršić.

M+ Grupa osnovana je 2007. godine u Zagrebu. Bavi se pružanjem usluga kontaktnog centra i izravnog marketinga, a područja rada su joj i telekomunikacije, TV, energija, banke, osiguranje, servisi i industrija robe široke potrošnje. Posluje na tržištima Hrvatske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Njezine usluge koriste kompanije na 16 svjetskih tržišta te zapošljava 2200 ljudi. Kako navodi Tportal, M+ Grupa u 2018. godini ostvarila je 215 milijuna kuna prihoda. Kompaniju vodi mladi menadžerski tim s referencama iz vodećih međunarodnih kompanija.

U siječnju ove godine M+ Grupa izdala je 357.805 novih redovnih dionica prikupivši tako javnom ponudom 93 milijuna kuna svježeg kapitala, koji bi trebao biti iskorišten za daljnja ulaganja u razvoj i širenje poslovanja. Nove redovite dionice M+ Grupe, kako je priopćeno iz kompanije, u cijelosti su otkupili institucionalni ulagači - investicijski fondovi, obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi. Izdavanjem novih dionica stekli su 41,7 posto udjela u M+ Grupi.

Većinski vlasnici Grupe su Stjepan Orešković i Manica Pirc Orešković, a njihov udjel je nakon IPO-a smanjen na 58 posto. Stjepan Orešković, podsjeća Tportal, javnosti je poznat kao nekadašnja desna ruka Ninoslava Pavića u Europapress holdingu. Posljednjih godina Orešković se posvetio znanstvenim i konzultantskim poslovima na području bioetike.

Uvrštenje domaćih tvrtki na burzu, posebice onih u obiteljskom vlasništvu, u pravilu se rijetko događa i kod njihovih vlasnika postoji otpor ili strah od burze. U ožujku je na Liderovoj konferenciji o temi budućnosti obiteljskih tvrtki Tomislav Gračan, sa Zagrebačke burze, kazao kako je neopravdana bojazan od gubitka vlasništva u kompaniji. Pojasnio je da vlasnik može zadržati 90 posto kompanije dok na burzi "prikuplja kapital i druge benefite, poput nadzornog odbora, koji stvari vidi možda drukčije od vlasnika, što može biti dobar poticaj za razvoj". Osim prikupljanja kapitala, izlistavanjem kompanije na burzi, pojasnio je, dobiva se njezina realna vrijednost. Iznio je podatak kako između dvije slične kompanije, ona koja je izlistana na burzinoj platformi ima 15 posto veću vrijednost od one koja nije na burzi. I.Mikulić
85,78

milijuna kuna iznosi temeljni kapital M+ Grupe
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana