Regija
NAŠIČKI PRSTEN

Feričanci dobili reciklažno dvorište
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.880.234 kune, od čega je čak 85 posto troškova financirala Europska unija
FERIČANCI

Općina Feričanci prva je od četiri općine našičkog prstena koja je realizirala projekt gradnje i opremanja reciklažnog dvorišta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.880.234 kune, od čega je čak 85 posto prihvatljivih troškova, odnosno 2.386.668 kuna financirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ostatak sredstava od 15 posto osigurala je Općina Feričanci koja je osigurala i općinsko zemljište. Reciklažno dvorište smješteno je u Ulici Petrovac, uz državnu cestu D52 ili Podravsku magistralu. Europska sredstva osigurana su u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Gradnja reciklažnog dvorišta trajala je nešto više od godinu dana, a prošlog mjeseca ishođena je uporabna dozvola.

Reciklažno dvorište jučer je svečano otvoreno u nazočnosti općinskih vijećnika i djelatnika Općine, direktora komunalne tvrtke Rad Đurđenovac Olivera Abičića te načelnika Općine Đurđenovac Hrvoja Topalovića. Simboličnim rezanjem vrpce reciklažno dvorište u rad su pustili načelnik Općine Feričanci Marko Knežević i njegov zamjenik Ivan Kapraljević.

- Općina Feričanci zahvaljuje Vladi i Osječko-baranjskoj županiji što su prepoznali ovaj projekt i što je on zaživio. Mještani će moći zbrinjavati različite vrste otpada na kvalitetan i odgovoran način, jer sada nema više razloga da se otpad odbacuje u prirodu, i to otpad koji može biti korisna sirovina. Potrudit ćemo se dodatno da kroz edukaciju mještana razvijamo svijest te da ovo reciklažno dvorište doista zaživi na najbolji i najučinkovitiji način - rekao je načelnik Marko Knežević.

Projekt gradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, kaže načelnik Knežević, znači povećanje stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada, a ujedno i smanjenje količine otpada koji će se odlagati.

- Svi znamo da je odvajanje otpada jedan od temelja za uspostavu održivog gospodarenja otpadom. Da bi jedan takav sustav mogao zaživjeti potrebna je kvalitetna infrastruktura dostupna svim građanima koju čine reciklažno dvorište, ali i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada. Do 20. rujna nadamo se da će domaćinstva dobiti spremnike za papir i staklo te vrećice za plastiku, što provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – istaknuo je Knežević.

Kroz projekt su provedene brojne informativno-obrazovne aktivnosti prilagođene odraslima i djeci, a mještanima će se podijeliti i letci.

Reciklažnim dvorištem upravljat će tvrtka Rad Đurđenovac, a mještani će, kaže direktor Oliver Abičić, od rujna moći besplatno odložiti čak 30-ak vrsta različitog otpada.

- Na temelju ugovora o koncesiji za sakupljanje komunalnog otpada sklopljenom s Općinom Feričanci u rujnu prošle godine, preuzimamo i upravljanje reciklažnim dvorištem. Radit će od ponedjeljka do subote, a najvjerojatnije jedan dan i poslijepodne - rekao je Abičić.

U reciklažnom dvorištu bit će zaposlene dvije osobe.

Snježana Fridl
Zbog njega nestaju zeleni otoci
Završetkom reciklažnog dvorišta uklanjanju se zeleni otoci postavljeni u naseljima Gazije, Feričanci, Valenovac i Vučjak Feričanci u kojima se dosad odvojeno prikupljao otpad. U dvorištu će mještani moći odložiti sav onaj otpad koji ne pripada u miješani. Drugim riječima, postoje uvjeti za odlaganje papira, kartona, metala, stakla, plastike, tekstila, elektroničke i električne opreme, glomaznog otpada te iskorištenih akumulatora, baterija te otpadnih ulja i masti, a koji će se po zaprimanju predati ovlaštenim sakupljačima.
Marko Knežević,

Načelnik Općine Feričanci

Veseli me što smo sredstvima EU-a realizirali dva kapitalna projekta vezana uz gospodarenje otpadom. Nakon sanacije odlagališta otpada Strm breg, i reciklažno dvorište dovedeno je kraju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike