Regija
OTPUTOVALI U METKOVIĆ

Vinkovački lađari na Maratonu lađa
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
VINKOVCI

Vinkovački lađari deveti će put nastupiti na Maratonu lađa na Neretvi. U Metković su otputovali u srijedu kako bi što spremniji bili za subotnju utrku.

- Neki misle da je lagano sjesti u lađu i veslati, no stazu dužu od 22 kilometra ne može odveslati svatko. Dečki su motivirani i spremni, odradili smo nekoliko treninga u Vinkovcima, do subote ćemo se pripremati na Neretvi. Svjesni smo da se ne možemo mjeriti s ekipama koje se pripremaju cijelu godinu, stoga nam je glavni cilj odveslati maraton u optimalnim vremenskim okvirima. Posebno sam ponosan na kontinuitet nastupa na Maratonu lađa, pa ćemo sljedeće godine dobiti srebrni lađarski štit, koji se dodjeljuje ekipi s minimalno deset odveslanih utrka – kaže Stjepan Sertić, vođa Vinkovačkih lađara. Podsjeća kako je Maraton lađa po broju izravnih sudionika jedno od najmasovnijih natjecanja u Hrvatskoj. Prosječno sudjeluje 35 posada sa po 18 članova, što je više od 600 natjecatelja. Po gledanosti, jedan je od najvećih događaja u Hrvatskoj, ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Računa se da ga uživo gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja duž cijele rute.

- Najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada veslači u gusto zbijenim lađama, uz tutnjavu bubnjeva, kreću prema cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve posade zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje te u istom ritmu voze cijelom rutom – kaže Sertić. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike