Osijek
KONTROVERZNI PROJEKT

Počelo asfaltiranje buduće biciklističke staze na promenadi
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.
Nešto manje od dva mjesaca od početka radova izgradnja biciklističke i staze za trčanje uz promenadu na potezu od Henglove ulice do Tuđmanova mosta ulazi u završnu fazu. U tijeku je asfaltiranje dvosmjerne staze za bicikliste, a slijedi izgradnja tartanske staze za trčanje, koja će također imati dva traka, te bi projekt trebao biti dovršen u zadanom roku, odnosno do početka rujna.

Najavljen krajem svibnja, iznenada, bez bilo kakve javne rasprave, unatoč činjenici da podrazumijeva intervenciju u zeleni pojas, na što su mnogi Osječani posebno osjetljivi (vidimo to i na aktualnom primjeru uklanjanja stabala u najvećim osječkim parkovima), ovaj je projekt, nastao na inicijativu drugog potpredsjednika Gradskog vijeća Karla Šatvara, ubrzo izazvao negativne kritike nemalog broja građana.

Nakon što je između Grada Osijeka kao investitora i tvrtke Osijek-Koteks kao izvođača radova potpisan ugovor vrijedan nešto više od četiri milijuna kuna, dogradonačelnik Boris Piližota istaknuo je kako će ovaj novi sportsko-rekreativni sadržaj riješiti problem mimoilaženja pješaka i biciklista na postojećoj stazi. "To je bio jedan od glavnih ciljeva premještanja biciklističke staze i izgradnje trkačke odmah uz promenadu. Obje staze omogućit će dvosmjeran promet i biti razdvojene dvama redovima granitnih kocki, a radi očuvanja drvoreda odlučili smo ih razdvojiti na dionici kod Nogometnog kluba Elektra", rekao je tada Piližota.

Gradnja staze, koja je ubrzo slijedila, a koja, između ostalog, zadire u rubni dio Parka kralja Tomislava, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, nije, međutim, naišla na pozitivnu recepciju većeg broja građana. Već pripremni radovi, koji su uključivali orezivanje drvoreda lipa u visini tri metra, demantiravši tako najavljenu brigu o zelenilu, izazvali su negodovanje, a nakon što su i bageri počeli raskopavati terena, kritike su postale sve glasnije.

Mnogi, unatoč dogradonačelnikovim riječima, ne vide opravdanost tog projekta. Biciklisti i pješaci godinama vode sasvim normalan "suživot" na dovoljno širokoj promenadi, ne sjećamo se da se između njih ikada dogodio bilo kakav incident, poput sudara ili nečega sličnog, stoga je nejasno u čemu članovi gradske uprave vide "problem mimoilaženja pješaka i biciklista", što je bio glavni motiv za ovaj projekt, a zbog kojega je uništena zelena površina uz promenadu.

Ivan Alilović
Ovaj sportsko-rekreativni sadržaj trebao bi riješiti problem mimoilaženja pješaka i biciklista na promenadi
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PJEŠAČKI MOST MALO ZATVOREN, MALO OTVOREN

Netko se opasno igra živcima građana

2

OAZA USRED ČEPINA

Vrtna bajka idealna je
za bijeg od problema

3

POLIGON ZA IŽIVLJAVANJE U SREDIŠTU GRADA

Brojni neodgovorni biciklisti jure stazama Sakuntalina parka ugrožavajući šetače