Osijek
BLAGDAN ISLAMA

Kurbanski bajram u nedjelju
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Muslimani diljem svijeta, pa i oni u Osijeku, u nedjelju slave prvi dan Kurbanskog bajrama. To je najveći islamski blagdan. Klanjanje bajramske molitve, tzv. bajram namaza, počinje ujutro u 5.32, kada u Osijeku izlazi sunce, a blagdansku će hutbu u prostorijama mesdžida u Zagrebačkoj 35 govoriti osječki imam Senad ef. Hevešević.

Kurbanski bajram, kako sami njegov naziv kaže kada se prevede s turskog izvornika, jest blagdan prinošenja žrtve. Podsjećanje je to na dramatičan prizor koji bilježi Kur’an Časni kada je Alah, želeći iskušati njegovu slijepu vjeru, naložio Ibrahimu da žrtvuje svog sina prvorođenca. Srećom, Bog je, kako kaže sveta predaja, u posljednji trenutak intervenirao i rekao mu da žrtvuje ovna umjesto sina Ismaila. Ova priča je vrlo stara, a bilježi ju i biblijska Knjiga postanka s jedinom razlikom što se glavni protagonisti zovu Jahve, Abraham i Izak. Antropolozi u ovome zapisu uočavaju svjedočanstvo na trenutak kada su drevne religije, koje su prethodile židovstvu, kršćanstvu i islamu, napustile barbarsko žrtvovanje ljudi te umjesto njih počeli simbolički prinositi životinjske žrtve. Iako se u povijesti umjetnosti Izak (muslimani kažu da je to bio Ibrahimov sin Ismail, biblijski Jišmael) prikazuje kao dječarac, židovska rabinska tradicija govori kako je Izak imao 37 godina u trenutku kada ga je otac trebao žrtvovati. Abrahamova, odnosno Ibrahimova, djeca Izak (Ishak) i Jišmael (Ismail) smatraju se praocima Židova i Arapa.

Kurbanski bajram svetkuje se dva mjeseca i deset dana nakon svršetka ramazana, muslimanskog mjeseca posta. Taj blagdan islamski vjernici obilježavaju obrednim klanjem životinje prema pravilima halala, a meso se dijeli na tri jednaka dijela i daje sirotinji, prijateljima i obitelji. Ovo je prigoda mnogim muslimanima i da obave hadž, odnosno hodočaste u Meku, što je jedan od pet stupova islama. Ako imate susjede ili prijatelje muslimane, ovaj blagdan im možete čestitati riječima: Bajram šerif mubarek olsun! D.Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUGA STRANA IRSKE - PRIČA PSIHIJATRICE KOJE SE NAKON TRI GODINE VRATILA U KBC OSIJEK

U Irskoj je plaća oko 5.000 eura, ali dok platite život ne ostane vam puno više nego ovdje

2

I PET MJESECI POSLIJE BEZ RJEŠENJA

Kanižlićeva bez kružnog
toka i biciklističke staze?!

3

NOVA OPREMA ZA UMJETNU OPLODNJU

Samo prošle godine u KBC-u Osijek 400 potpomognutih oplodnji