TvObzor
ODLIČNI DOMAĆI FILMOVI KOJE MOŽEMO GLEDATI NA HBO GO-U

Comic Sans, Egzorcizam i Srbenka
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Ove jeseni premijeru će imati i film “Teret“, redatelja Ognjena Glavonića, dobitnik Zlatnih kolica za najbolji dugometražni igrani film Zagrebačkog filmskog festivala

U mnoštvu domaćih filmova koje možete pogledati na HBO GO-u svakako treba izdvojiti premijeru nagrađivane komedije “Comic Sans”, redatelja Nevija Marasovića s Jankom Popovićem Volarićem u glavnoj ulozi, kao i psihološki horor “Egzorcizam”, redatelja Dalibora Matanića te nagrađivani dokumentarni film “Srbenka” o vršnjačkom nasilju nad djecom druge nacionalnosti u Hrvatskoj.

Film redatelja Nevija Marasovića “Comic Sans” o uspješnom grafičkom dizajneru Alanu Despotu (Janko Popović Volarić), koji nakon uzaludnog pokušaja da obnovi propalu vezu sa svojom djevojkom (Nataša Janjić), doživljava emocionalni slom. Na nagovor svoje zabrinute majke (Alma Prica) odlazi na otok Vis sa svojim otuđenim i ekscentričnim ocem (Zlatko Burić) kako bi organizirao pogreb pokojne tete. Ondje sreće svoju drugu bivšu djevojku (Inti Šraj) i njezina zaručnika (Miha Rodman). Nove situacije i okolnosti pomažu Alanu sagledati svoj život iz nove perspektive.

Redatelj Dalibor Matanić u filmu “Egzorcizam” u središte priče stavlja mladu djevojku, Mašu Artuković, koju je navodno zaposjeo Sotona i čije pogoršano stanje rezultira dolaskom Viktora Supila, svećenika koji će nad njom izvesti obred egzorcizma. Obred će se izvoditi u prisutnosti Mašine sestre Vere, poznate psihijatrice Sofije i nenajavljene ekipe TV reportera koji žele prikazati egzorcizam kao kontroverzan i opasan ritual kojemu nema mjesta u modernoj Katoličkoj Crkvi. Podrum sestara Artuković postaje ratna zona u kojoj na površinu isplivaju mračne tajne i prošlost likova. Dok Sotona jača i hrani se njihovom bijedom i pogreškama, protagonisti moraju duboko uroniti u sebe kako bi pronašli dovoljno snage i prosvjetljenja da se napokon suoče s njim. U glavni su ulogama Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Janko Popović Volarić, Senka Bulić, Lana Gojak.

“Srbenka” je film o vršnjačkom nasilju nad djecom druge nacionalnosti u Hrvatskoj. Proučava kako se generacija rođena nakon rata nosi s mračnim sjenama povijesti. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena 12-godišnja Srpkinja. Četvrt stoljeća poslije redatelj Oliver Frljić radi na kazališnoj predstavi o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnja glumica Nina osjeća se kao da rat nikada nije završio. Ove jeseni premijeru će imati i film “Teret“, redatelja Ognjena Glavonića, s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi. (N.K.)
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIKŠA SELMANI, GITARIST VALETUDA

Lijep je osjećaj kad kroz glazbu tiho sudjeluješ u nečijem životu

2

DOKUMENTARAC “DO GRLA U PLASTICI” NA HRT-U

Priča o jednoj od najvećih prijetnji u ljudskoj povijesti

3

KRIMISERIJA “IME RUŽE” NA HRT-U

Ekranizacija glasovitog romana Umberta Eca