TvObzor
DĀMIM: A FINE GAME OF NIL (APOCALYPTIC WITCHCRAFT RECORDINGS)

Egzistencijalna tjeskoba
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Iz mračnog londonskog undergrounda stiže opaki death-metal prijeteće atmosfere oštar poput čelika drevne Valyrije

U velikom intervjuu za najnoviji Metalhammer, Nathanael Underwood objašnjavao je Dayalu Petersonu zašto mu je trebalo čak 12 godina boravka u ilegali da bi sad odjednom uskrsnuo s trećim LP-jem “A Fine Game of Nil”. Uglavnom, Underwood zbori u undergroundu kao prirodnom staništvu takvih grupa kakva je Dāmim, premda u novom izdanju i on i bend izgledaju kao da su upravo stigli s neke glamurozne holivudske zabave u sjeni Tarantina i Antona LaVeya.

Bilo kako god, Dāmim je čudna vrsta “podzemnog” death-metala koji se s kraja 90-ih profilirao u londonskom klubu Red Eye. Poput nihilističkih punk-bendova prije njih, i Dāmim su zazirali od svake pomisli na proboj u mainstream, pa su čamili u svom vlastitom mraku podržani od vjernih fanova istovrsnog senzibiliteta. Srećom, kad su ih otkrili mediji (i Dayal Peterson, najveći živući stručnjak za black i death metal!), Dāmim se već imali dva odlična albuma iza sebe (“Purity: The Darwinian Paradox”, 2005.; “The Difference Engine”, 2007.), no sve veća medijska halabuka nije godila Underwoodu pa su i on i bend nestali u samoproglašenoj izolaciji. Sve do povratničke “igre” koja je postala novi album s devet pjesama, najboljim uratkom u 20-godišnjoj karijeri Dāmima. Činjenica pak da naziv grupe Dāmim dolazi od židovsko-arapske riječi koja znači “krvoproliće”, podosta sugerira o kakvim se temama radi u slučaju ovog intrigantnog kvarteta. Sve jest kompleksno, ali i vrlo podatno, čemu je doprinjeo i efektni miks albuma Neil Kernona, kao i doprinos svih članova benda ovom začudnom technical-death-metal “krvoproliću”, koje kao da je zmajski ples stare Valyrije (hvala, Martine!), dodatno naglašen i dizajnom albuma koji je rad glasovitog Ingrama Blakelocka.
ZA FANOVE: Akercocke, Falujah, Morbid Angel, Death, Atrocity, Atheist, Origin, Gojira...

Nikola Kučar
dam-nation.co
“Dāmim je zamršena, ali dinamična mješavina utjecaja izgrađena na okosnici katarzičnih gitarskih rifova i slojevitog vokala, u rasponu od niske frakvencije do srednjeg tona i visokog zamračenog vriska. Izgradnja ekspresivnog zvučnog konstrukta je prioritet i gotovo uvijek završi kao terapijska buka zbog koje želite razbiti stvari ili čvrsto stisnuti nevidljivu naranču propasti.”(NU)
Možda ste propustili...

U ČAST SVEMU ŠTO JE OTKAZANO

Triput sam vidio Jarvisa

JOSHUA REDMAN, BRAD MEHLDAU, CHRISTIAN MCBRIDE I BRIAN BLADE

26 godina kasnije