Sport
OSIJEK U PETAK DOČEKUJE MODRE

Skender kod kuće nepobjediv:
Savršen učinak može
ostati i nakon Dinama
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.
Otkako je Dino sjeo na klupu, bijelo-plavi nogometaši su u Gradskom vrtu ostvarili svih sedam pobjeda

Sutrašnjim susretom protiv Dinama za nogometaše Osijeka kreće serija od tri uzastopna prvenstvena derbija. Prvo "modri", pa gostovanje na Rujevici i na kraju Hajduk u Gradskom vrtu. Bit će to pravi izazovi za bijelo-plave koji će unutar te serije imati mogućnost nadoknaditi tri boda koja su izgubili u Velikoj Gorici.

Osim toga, na velikoj će kušnji biti i savršeni učinak koji osječka momčad ima na svom stadionu otkako je ne njezinoj klupi Dino Skender. U sedam nastupa ostvareno je isto toliko pobjeda, a u tom nizu proljetos su u Gradskom vrtu oružje položili prošlosezonski prvak Dinamo i doprvak Rijeka.

Sačuvati nepobjedivost
Osijek je u tom nizu pobjeda prolazio kroz razne izazove, a zanimljivo kako je na čak četiri od njih sedam uspijevao preokrenuti početno vodstvo suparnika (dvaput protiv Inter Zaprešića te po jednom s Dinamom i Rijekom, nap.a.). To je svakako dokaz i mentalne snage osječke momčadi, a posljednji takav slučaj vidjeli smo u nedjelju protiv Zaprešićana.

- Taj nam je susret bilo samo važno preživjeti. Osjetile su se posljedice tjelesnog i psihološkog pražnjenja nakon velike borbe i nesretnog ispadanja od CSKA-a u Europi. Sad će nam biti nešto lakše jer smo do susreta s Dinamom imali pet dana koje smo iskoristili za rekuperaciju igrača i pripremu susreta protiv Dinama - kaže trener bijelo-plavih.

Ključna stvar uoči sudara s aktulanim prvakom vezana je uz zdravstveno stanje momčadi. Osijek na početku sezone ima dosta muka s ozljedama. Izvan stroja su Jugović i Dugandžić, u pogon se tek vratio Talys nakon prijeloma ruke, Šorša je u velikim problemima i jučer je trenirao prema posebnom programu, a priključio mu se i roviti Marin Pilj. Dobra je vijest jedino što je normalno trenirao junak pobjede nad Inter Zaprešićem Laszlo Kleinheisler. Kad se pogleda zdravstevni karton, jasno je kako sudar s najjačom hrvatskom momčadi ne dolazi baš u idealnom trenutku, ali iz te se kože ne može. Uostalom, neće ni Dinamo baš biti u top-stanju nakon remija u velikoj borbi s Ferencvarošem, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li se njegov trener Nenad Bjelica odlučiti na uobičajne rotacije igrača ili će u Gradskom vrtu izići s najjačim snagama s obzirom na to da mu taj susret dolazi između dva europska ispita. Za što god se odluči Bjelica, jasno je kako će Dinamo biti velika opasnost nizu od sedam uzastopnih Osijekovih pobjeda na domaćem terenu. No proljetos smo doznali kako se i "modrima" može doskočiti, pa bi odlična stvar bila ako će bijelo-plavi biti u stanju ponoviti proljetni uspjeh u igri s Dinamom i postaviti svoj novi rekord u broju uzastopnih domaćih pobjeda.

Prostor za napredak
Naravno, takvo što ne može se imperativno tražiti od bijelo-plavih, ali budu li odvažni i napadački raspoloženi, sigurno mogu učiniti štetu obrani hrvatskog prvaka. U stručnom stožeru bijelo-plavih računaju kako će momčad rasti iz utakmice u utakmicu, a to se posebno odnosi na kvalitetu igre i suradnje napadačkog tandema Marić - Mance, koji je formiran ovog ljeta. Njih dvojica odmah su pokazala kako mogu biti pokretačka snaga jer su na početku sezone od Osijekovih sedam zabili četiri pogotka (svaki po dva), s time da je Marić upisao i jednu asistenciju.

- Mi smo još uvijek momčad u nastajanju, pa će nam trebati još malo vremena kako bi nam se do kraja uštimala napadačka igra. To je zahtjevan proces koji ne ide preko noći. Osim toga mi smo jedina momčad u HNL-u koja svaku utakmicu igra s dva klasična napadača. Njihova suradnja na početku sezone vrlo je dobra, ali uvjeren sam kako će doći na još višu razinu. Ustrajat ću u tome da obojica budu na terenu jer to svojom kvalitetom zaslužuju - kaže Skender.

Za trenera je iznimno važna i spoznaja kako klub nema namjeru ovog ljeta transferirati svoje stožerne igrače ni nakon što je završena europska priča. Od početka prijelaznog roka priča se o mogućem odlasku kapetana Mileta Škorića ili napadača Mirka Marića. Drugi hrvatski klubovi nerijetko su nakon ispadanja iz Europe znali transferirati neke od svojih najboljih prvotimaca, ali iz Gradskog vrta su jasno poručili kako im takvo što nije u planu. Prva im je želja sadašnju momčad zadržati na okupu, a ako je moguće i dodatno je pojačati do kraja prijelaznog roka, a ne ostati bez ključnih igrača.

Ostvare li se ti planovi koje su skovali u Gradskom vrtu vezano uz igrački kadar Osijek bi trebao imati snage pošteno se uhvatiti u koštac s momčadima protiv kojih će igrati u sljedeća tri kola. Zasad, ni jedan od ta tri suparnika nije napravio krivi korak na početku sezone, ali još nije bilo ni njihovih međusobnih okršaja. Osijek i Dinamo sutra navečer odigrat će prvi pravi ovosezonski derbi HNL-a. Uspiju li pobijediti "modre", bili bi to bonus-bodovi jer Dinamu se porazi neće baš često događati ni ove sezone. No, sada su i oni u poziciji kada će, s obzirom na rezultat iz prvog susreta protiv Ferencvaroša, njihove misli biti više okrenute Europi. Tu spoznaju Osijek treba pokušati iskoristiti.

Dalibor Keler
PRED OSIJEKOM SU TRI DERBI-SUSRETA
ŠIMUNEC U PORTUGALU
Potvrđeno je kako će Andrej Šimunec (24) svoju karijeru nastaviti u Portugalu. Taj 193 centimetra visoki centralni branič prošlu je sezonu proveo na posudbi u redovima zaprešićkog Intera, a ove je imao jedan nastup za Osijek. Zaigrao je u susretu protiv Gorice. Njegov novi klub bit će prvoligaš Desportivo Aves.
Dino Skender

trener NK Osijek

- Mi smo momčad u nastajanju, a stvaranje napadačke igre zahtjevan je proces. Međutim, ne treba zaboraviti kako smo mi jedina momčad u HNL-u koja igra s dva klasična centarfora. Mislim da se Marić i Mance dobro dopunjuju i zato trebamo ustrajati u tome da obojica zajedno budu na terenu.
SKENDEROVIH SEDAM DOMAĆIH POBJEDA
SEZONA 208./19.



Osijek - Rudeš 2:0

Osijek - Dinamo 2:1

Osijek - Rijeka 2:1

Osijek - Inter Zaprešić 3:1



SEZONA 2019./20.



Osijek - Slaven Belupo 2:0

Osijek - CSKA 1:0

Osijek - Inter Zaprešić 3:1
SILVA NE KONKURIRA ZA DINAMO
Novopridošli Brazilac u Osijekovu svlačionicu Igor Silva ipak neće biti u konkurenciji za momčad koju će trener Dino Skender sutra suprotstaviti Dinamu. Iz Grčke nije na vrijeme stigao potrebni certifikat za njegovu registraciju, a cijeli je proces dodatno usporila i činjenica što je u nas u ponedjeljak bio državni praznik. Uglavnom, Silva bi debi u bijelo-plavom dresu trebao imati u sljedećem, 5. kolu HT Prve HNL, kada će nogometaši Osijeka gostovati na riječkoj Rujevici.
Možda ste propustili...

U FINALNOJ UTAKMICI EP-A SVLADALI DOMAĆINA NJEMAČKU

Hrvatski gluhi rukometaši prvaci Europe

VRIJEME JE ZA JEDINSTVO BIJELO-PLAVOG KORPUSA

Osijek se ove sezone na ekshibicije "ljudi u crnom" već naviknuo

Najčitanije iz rubrike