Mozaik
SUZE SVETOG LOVRE

Sjajni meteori na noćnom nebu 12. i 13.8.
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.
Prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame

Meteorski roj Perzeidi ove će godine, prema prognozama, maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza kada ćemo moći vidjeti deset do 15 sjajnih meteora na sat jer će nam ove godine u to vrijeme Mjesec na nebu biti gotovo pun, pa će njegova svjetlost smanjiti vidljivost meteora.

Prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca, a za promatranje treba pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji uvjeti za opažanje bit će s 12. na 13. kolovoza od 22 sata do jutra, poručio je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) Dorian Božičević.

U narodu su Perziedi poznati i kao “suze sv. Lovre” ali taj je naziv kod nas zapravo postao popularan tek u posljednjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji, gdje je preuzet iz Italije. Točnije, riječ je o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća Giovanni Pascolli u pjesmi “10 Agosto” opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju. U starohrvatskoj astrognoziji meteori su pak poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići. Baš 10. kolovoza je i spomendan kršćanskoga mučenika sv. Lovre, rimskoga đakona pogubljena za vrijeme cara Valerijana 10. kolovoza 258., kada su ga njegovi mučitelji spržili na rešetki, a on im je hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu”.

Božičević je podsjetio i na nekoliko činjenica o Perzeidima, njihovo je matično tijelo komet 109P/Swift-Tuttle, radijant, odnosno ishodišna točka na nebu je Zviježđe Perzej, maksimalna aktivnost im je od 10. do 13. kolovoza, a maksimalni broj meteora od 80 do stotinu u jednom satu.

Glavni tajnik HAS-a savjetuje promatrači da ne gledaju izravno u ishodišnu točku meteorskog roja, gdje će opaziti najmanje meteora, te da im za promatranje nije potrebna nikakva posebna oprema poput teleskopa ili dvogleda, jer se meteori promatraju golim okom ležeći na tlu. Zato se, poručio je, trebamo udaljiti iz svjetlosnog onečišćenja u što “bolju tamu” s prostirkom, ležaljkom ili vrećom za spavanje, a svjetiljke koje koristimo neka budu crvene ili prekrivene crvenim celofanom. Petrova gora proglašena je prvim Međunarodnim parkom tamnoga neba u Hrvatskoj, i to kao jedan od samo 15 parkova u Europi.
Hina
80

do 100 je maksimalni broj meteora u jednom satu
U starohrvatskoj astrognoziji meteori su pak poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići
Petrova gora je proglašena prvim Međunarodnim parkom tamnoga neba u Hrvatskoj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TUGA GLAZBENIKA I STRUKE ZBOG SMRTI RAJKA DUJMIĆA

Svojim je pjesmama bio dio
naših života i one će živjeti
zauvijek u mnogim srcima

2

SANJA HAJDUKOVIĆ PJEVAČICA TAMBURAŠKE GLAZBE IZ ĐAKOVA

Mi Slavonci smo prejaki, ni
korona nam ne može ništa

3

ISKUSTVA ASTRONAUTA

Tutnjava, udari i vrućina prilikom povratka s ISS-a